Финландската кутия за новородени. Финландската кутия за новородени. Архив "ОщеПан"; сн. вдясно - motivatori.net

Кутия за надежда

Написана от  Неделя, 21 Юли 2013 10:45
Във Финландия от над 75 години всяка майка, когато роди детето си, получава специална кутия. В нея има всичко, необходимо за отглеждането на бебето в първите месеци от живота му.
Това е подарък от държавата, който може да бъде заменен при желание със сумата от 140 евро. Над 95% от жените обаче избират кутията, защото тя е по-скъпа от 140-те евро и буквално, и преносно.
На фона на потресаващите от началото на годината данни за едни от най-ниските стойности за годишната раждаемост в страната ни за 2012-та година, подобна информация е важна. Не че една кутия ще реши проблемите с раждаемостта. Няма начин - но със сигурност ще се отчетат положителни тенденции вследствие на подобен жест. Във Финландия детската смъртност намалява значително, а майките споделят, че високо оценяват оказваната им подкрепа. И нашите биха го направили.
Ако приемем, че в кутията има принадлежности за 200-250 евро, то община Панагюрище на практика ги дава на родителите, които са нейни жители, за първото им дете. Дори са отгоре. Политиката на местната ни власт заслужава адмирации. Но на страната ни са нужни още редица политики, които да променят тенденцията по затриването ни.
Не е адекватно на една кутия да се отдава прекалено значение, но за не малко жени тя е жест и опора в момент от живота й, когато има повече от всякога нужда от тях. Кутията на финландските майки може да е символ на надежда, ако бъде привнесена и за българските. Надежда, която с всяка година се топи.
И ако се интересувате, какво съдържа кутията:
-Матрак, протектор за матрак, долен чаршаф, юрганче, одеяло, спално чувалче;
-Самата кутия се превръща в легло;
-Дебел зимен комплект за навън, шапка, ръкавици и буйки;
-Плетени дрешки;
-Чорапки и ръкавички, плетена шапчица и шапка тип "маска" срещу студ;
-Бельо в цветове, които могат да се използват както за момченца, така и за момиченца;
-Хавлия, ножичка за нокти, четка за коса, четка за зъби, термометър за вода, крем срещу подсичане;
-Комплект памучни пелени;
-Книжка с картинки и играчка за чесане на венците;
-Сутиен, предназначен специално за кърмачки, презервативи.
Памперси няма заради позиция на природозщитниците.
„Според наскоро направено проучване финландките са най-щастливите майки в света и кутията е една от причините за това. За нас се полагат много добри грижи”, споделя финландка, майка на две момчета. Мисля си, че много българки биха искали да могат да кажат същото за себе си.
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси