Васил Левски Васил Левски prosvetise.com /вляво/temadaily.bg /вдясно/

За "чиста и свята Република"

Написана от  Четвъртък, 18 Юли 2013 10:41
Преди 176 години на 18 юли в Карлово се ражда Българският Апостол на свободата – Васил Иванов Кунчев, наричан още Васил Левски, Дякон Инокентий и т.н.
„В непреходната памет на народа ни Васил Левски живее като една от най-съвършените личности, като първенствуващ идеолог и организатор на борбата против робството от всякакъв характер... Сведенията на съвременниците му и преди всичко неговата кореспонденция свидетелстват за изградената от него най-ясна и хнай-вярна /не само за времето си/ концепция за революционното действие за освобождението на родината и за бъдещото устройство на обществото. Отхвърлил заблудите на миналото, Васил Левски достига до идеята, че българското освобождение може да се осъществи единствено чрез самостоятелна и едновременна революция, дело на целия народ...”, пише в книгата „Панагюрци вчера и днес”, първа част /2007/ покойният Георги Гемиджиев.
Колко актуални са прозренията на Дякона и в днешния ден, повече от 140 години от неговото обесване на 19 февруари. Колко полезни биха могли да бъдат на българите, които и в днешния 18 юли 2013 година искат България да се промени към „Чиста и свята Република”, а не възседната и употребявана от подозрителни имена, марионетки и олигарси, спечелили милионите си на гърба на същия тоя народ, в който непрекъснато без свян се кълнат. Днес „земята на Ботев и Левски отново е робска земя”, но в съвременен вариант – с безброй зависимости.
Днес 18 юли 2013 година млади българи, на годините на Ботев и Левски, отново са въстанали в името на идеята България да бъде „чиста и свята Република”, а не яхната от поредните хора на ъндърграунда. Затова днешните млади българи /и не само млади/ са решени за целодневна блокада на сградата на Народното събрание. Днес – 18 юли 2013 година, е 35-ият ден на протести, избухнали на 14 юни след провокацията на „българското” правителството с назначаването на изключително неприемливо име за шеф на Държавната агенция за национална сигурност.
Денят за окупация на парламента е избран заради навършващите се 176 години от рождението на Васил Левски, хората носят национални знамена и портрети на Апостола на свободата... Повече хора от всяка друга сутрин са изпълнили площад "Цар Освободител", а традиционният протест "на кафе" прерастна в многолюден протест”, пише сайтът vesti.bg
Преди повече от век и четвърт Васил Левски /и не само той, а всеки свободомислещ българин по всяко време/ са били заклеймявани от властта.
В днешния ден как е, НАРОДЕ-Е-Е? Какво ще оставим ние, днешните българи, на поколенията след нас, за да се гордеят и те с нас така, както ние се гордеем, че сме имаЛИ Апостол на свободата?
„Истинско щастие за панагюрци е обстоятелството, че от 1869 г. до 1872 год. един от пристаните на неизбродните пътища на неговите идеи е град Панагюрище. Още преди окончателно да съзрее у него идеята за революционна организация вътре в страната, без да е идвал в Панагюрище, той е имал контакти с панагюрски граждани”, припомня Г.Гемиджиев в „Панагюрци вчера и днес”. Днешните панагюрци с кого имат контакт и към коя група биха желали да се присъединят?
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси