Гостуването на доц. д-р Камелия Галчева (вляво) бе част от тържествата за 65-годишнината на ОДЗ "Райна Княгиня". Гостуването на доц. д-р Камелия Галчева (вляво) бе част от тържествата за 65-годишнината на ОДЗ "Райна Княгиня". oshtepan.com

Родителството професия ли е и как да възпитаваме, за да сме щастливи

Написана от  Петък, 08 Май 2015 09:42
„Професията” родител или как да възпитаваме, за да сме щастливи бе темата, по която своите съвети даде доц. д-р Камелия Галчева.
Преподавателката в ПУ „Паисий Хилендарски” снощи бе гост в Историческия музей по покана на Обединено детско заведение „Райна Княгиня” и празнуването на 65-годишнината му.
Доц. Галчева е сроден по душа човек, тя избра темата за родителството – най-съкровеното и най-божественото, тя е учител на много от нас, както и наш съветник, обясни директорът на панагюрската детска градина Татяна Костадинова пред свои колеги и родители. А доц. Галчева, както обикновено, увлекателно преплиташе теория, практика и личен пример, акцентирайки, че щастието не е резултат, а път и преди всичко този път трябва да създава щастие за децата.
Родителството е отношение – на любов и уважение, на граници и формиране на правила, на възпитание, подчерта доц. Галчева и посочи философията на собствената си майка – всеки може да нагруби или обиди детето, но ти като негова майка можеш винаги да го защитиш. Проблемът в българската педагогика е, че не обяснява защо, посочи във връзка със създаването на правила, лекторката и добави, че причините за забраните трябва да се обясняват, докато детето ги схване. Доц. Галчева посочи и новите теории „Позитивно родителство” и „Формиране на резилиантно (устойчиво на житейските удари) поведение”. Сред важните препоръки бяха – инцииране от родителя на съпреживяванията на детето, подкрепа на личните желания на малчуганите, установяване на контрол чрез право на избор, предоставяне на възможност детето да излива гнева си, стремеж към диалогичност при възпитанието, стимулиране на децата да мислят самостоятелно, изграждането на увереност у тях. Особен акцент бе поставен между връзката на детето с родителя и детската градина, като бе подчертано, че между възрастните трябва да има непрекъснато взаимодействие и подкрепа, за да няма объркване и раздвоение у детето.
Всички деца имат талант – вгледайте се и го открийте, сподели доц. Галчева и завърши лекцията си с думите „Промяната на нещата започва с нашата лична промяна!”.
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси