Кметът Никола Белишки; сн. вдясно - представянето на проекта през 2012 година. Кметът Никола Белишки; сн. вдясно - представянето на проекта през 2012 година. Архив в-к "Оборище"

„Панагюрище – столица на свободата” - ще стане

Написана от  Сряда, 03 Юли 2013 12:07
Проектът „Панагюрище – столица на свободата” ще бъде реализиран, въпреки сериозното забавяне заради обжалване решение на кмета на общината за избор на изпълнител.
На 3 юли Върховният административен съд публикува решението си, че ОТМЕНЯ решение № 236 от 13.03.2013 г. по преписка № КЗК – 140/2013 г. на Комисията за защита на конкуренцията и вместо него постановява: ОТХВЪРЛЯ жалбата на ДЗЗД “ВЪЗРАЖДАНЕ ХХІ” с участници: “Геоком 2000” ООД, гр. Гоце Делчев, “Реставрация” ЕАД, гр. София, и “Термикс ЕС” ООД, гр. Пазарджик, против Решение № 48 от 06.12.2012 г. на Кмета на община Панагюрище. РЕШЕНИЕТО е окончателно.”
Ръководителят на проекта Велко Сапунджиев на няколко пъти обясни, че при потвърждение решението на кмета Никола Белишки за избор на изпълнител проектът ще бъде завършен и строителството, което е най-мащабната част от него, ще се реализира.
На 23 март 2012 година бе направено подробно представяне на проекта. Тогава стана ясно, че съвременно европейско изкуство по „Панагюрище – столица на свободата” ще се прави за 4 838 195 лева, от които средства от Общината – 250 618 лева. Подобряването и осъвременяването на материалната база на паметниците на културата: къщата-музей Райна Княгиня, Тутевата къща, Дудековата къща, Лековата къща и Историческия музей, разработването и популяризирането чрез модерни методи на събитията от 1876 година, ще са двата основни резултата, които се очакват от „Панагюрище – столица на свободата”.
Най-сериозните строително-монтажни работи ще са в Историческия музей, където рекострукцията ще е основна – в сутеренния етаж ще бъде изградена археологическа експозиция, партерният етаж ще бъде превърнат в посетителски център с пропускателен режим и каса. Панорамната му зала ще има 10 терминала с тач скрийнове (екрани, които се управляват с докосване), на които ще се промотират туристическите обекти, включително и чрез 5-минутни филмчета, 30-секундни рекламни видеоклипове. В четирите къщи ще има почистване и консервация на дървените повърхности, ремонт на покривите и монтиране на нови осветителни инталации, монтиране на видеосистеми за наблюдение, изграждане на подстъпи за хора с увреждания, ремонт на оградите и входните врати.
През 2012 г за край на проекта бе посочен 23 ноември 2013 година. Срокът обаче ще бъде удължен, тъй като е приет искът на кмета Белишки сроковете за реализация да бъдат спрени, докато тече обжалването.
Оценете
(3 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси