През 2013-та бе отличен и протестиращият човек. През 2013-та бе отличен и протестиращият човек. Архив oshtepan.com

През октомври се подават номинациите „Човек на годината”

Написана от  Вторник, 07 Октомври 2014 12:14
Номинациите за „Човек на годината” 2014 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет (БХК), бяха отворени на 1 октомври.
Според правилата всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2013 г. – октомври 2014 г. Критериите и формата за номиниране можете да намерите на сайта: humanoftheyear.org.
Търсят се онези, които са се посветили на социална кауза, свързана с правозащитността; онези, които искат да променят статуквото и вярват, че промяната започва от тях самите. Хората, които считат за свой дълг да държат държавата отговорна, когато тя не съумява да спази своите задължения към гражданите, и които с делата си утвърждават и защитават основните човешки права и свободи на най-уязвимите групи в България.
През 2011 г. журито разшири критериите за наградите, като вече допуска и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата. Журито вярва, че тези борби също заслужават внимание, признание и подкрепа.
Наградите „Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да отличат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, а останалите наградени – плакет и грамота.
Освен през формата за номиниране на humanoftheyear.org, номинации се приемат и на   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на адрес София 1504, ул. „Върбица” 7 до 31 октомври 2014 г. включително.
Онлайн гласуването за наградата на публиката ще продължи от 1 до 30 ноември 2014 г. включително. Както всяка година, награждаването ще се състои на тържествена церемония в София на 10 декември – Международният ден на правата на човека. Тази година журито е в състав: Иван Бедров, Марин Бодаков, Татяна Ваксберг, Александър Кашъмов, Красимир Кънев, Магдалена Малеева, Яна Бюрер Тавание и Мария Черешева.
През 2013 година поощрителна награда получи и Сдружение „Човеколюбие” Пазарджик.
Сред първите носители на признанието през 2009 година бе панагюрката Теодора Захариева, която до последния си дъх през 2012 година не спря да се бори за правата на онкоболните.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси