Нарочната пресконференция за депото и скица на проекта Нарочната пресконференция за депото и скица на проекта oshtepan.com

Депото за битови отпадъци ще е готово до септември 2015 година

Написана от  Понеделник, 16 Юни 2014 21:52
18 299 654,65 лева е общата стойност на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците регион Панагюрище“.
От тях 14 727 705,13 лева са финансиране от Европейския фонд за регионално развитие, националното съфинансиране е 2 599 006,79 лв, а финансовият дял на общините Панагюрище и Стрелча 972 942, 73 лева. От тях около 170 000 лева трябва да плати община Стрелча, а останалите община Панагюрище.
Това стана ясно днес по време на нарочна пресконференция в сградата на Община Панагюрище. Преди нея церемониално бе направена първата копка на депото за битови  отпадъци от кмета на община Панагюрище Н.Белишки и кмета на община Стрелча Ив. Евстатиев, народния представител Хр. Калоянов и ръководителя на проекта към фирмата – изпълнител на строителните дейности. Гости на церемонията бяха зам.-областният управител Диана Варникова-Милчева и арх. Колев от областна администрация.
Инвестиционният проект ще се реализира на площадка с размер приблизително на 131 282 квадратни метра в местността Братаница, намираща се извън Панагюрище в посока Пазарджик, в чийто граници и сега се намира сметището на града. Теренът, върху който ще се разположат отделните съоръжения, се намира на юг, запад, северозапад и север от съществуващото депо.
Изграждането на регионална система за управление на отпадъците включва няколко компоненти, пише в раздадената на медиите брошура:
-          Депо за неопасни отпадъци – изграждане на една клетка, която ще малко над 15 декара;
-          Инсталация за компостиране на зелени отпадъци;
-          Стопански двор с приемна зона и инженерна инфраструктура;
-          Усвояване на терен чрез рекултивация на съществуващото депо на община Панагюрище;
-          Изграждане на довеждаща инфраструктура: път около 600 метра; водопровод   над километър и електрозахранване.
Кметът на община Панагюрище припомни, че договорът за инвестиционния проект за депото е подписан на 14 септември 2012 година, а 14 септември 2015 год. е срокът, в който трябва да приключи документално и всичко да се финализира. Изпълнението на строително-монтажните дейности е за около 4 месеца и половина.
Ръководителят на проекта Таня Чалъкова обърна внимание, че с него се цели прилагане на интегриран подход за осигуряване на екологосъобразно, икономически ефективно и социално поносимо третиране на битовите отпадъци в общините Панагюрище и СтрелчаИнтергрираният подход ще обхване целия поток отпадъци от територията на двете общини и ще прилага комплексни мерки за екологосъобразното им третиране. То пък се изразява в ограничаване на негативното въздействие на процеса върху всички компоненти на околната среда: въздух, вода, почви, биоразнообразие.
Подготовката за инвестиционния проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците регион Панагюрище“ започна още през 2008 година, когато кмет на община Панагюрище бе Георги Гегинеков. Първият етап бе проект за техническа помощ.
Днес – 16 юни, от изказването на  Тони Йорданов от фирмата изпълнител на проекта се разбра, че досега ползваното сметище ще бъде запечатано със слой от земна маса и ще бъде хидроизолирано, за да се ограничи максимално вредното въдействие на отпадъците.  Хидроизолация ще бъде направена и на новата клетка.
Йорданов подчерта, че депото ще разполага с доста напреднала технологиясистема за събиране, отвеждане и изгаряне на образуващия се биогаз, който обаче няма да е годен за използване. „По начина, по който е проектирана новата клетка, евентуалното замърсяване е сведено почти до нула“, каза той.
На пресконференцията днес бе обърнато внимание, че по Оперативната програма „Околна среда“ се изгражда само базисната инфраструктура на депото, като животът на новата клетка ще е 7 години, а периодът на експлоатация два пъти по толкова. Животът на новото депо ще зависи от количеството отпадък, заключиха вещите лица. По европейски разчети на ден всеки жител трябва да изхвърля не повече от килограм битов отпадък.
Оценете
(1 глас)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси