Огнеборците призовават за бдителност, за да не се допускат пожари в земеделските земи

Написана от  Сряда, 14 Юли 2021 09:28
        
От началото на годината към момента на територията на област Пазарджик са възникнали 195 пожара в сухи треви
и са опожарени 162 декара житни посеви.В резултат на бързите и навременни действия на служителите от дежурните екипи на противопожарните служби от РДПБЗН-Пазарджик са спасени 1515 декара житни посеви. Това е и причината от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик да отправят призив към гражданите при извършване на дейности в тези територии да бъдат бдителни и да спазват определени правила.
           1.Преминавайки покрай неожънатиq площи гражданите са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.
           2.Да не почистват земеделските земи, слогове и крайпътни ивици от растителни остатъци и стърнища чрез палене на огън, тъй като запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и горски фонд или да затрудни движението на МПС по пътищата като понижи видимостта.
           3.Растителните остатъци от земеделската дейност да се събират на определени места и да се извозват на регламентираните сметища.
            4.Да не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на МПС в площите с посевите и на разстояние по-малко от 50 м до тях.
           5. При складиране и съхраняване на слама, сено и др. да се обособяват фигури с единично тегло до 200т. и разстояние между фигурите не по-малко от 15 м и на разстояние не по-малко от 10 м от пътища и 50 м от горски насаждения, като около тях се осигуряват пожарозащитни ивици с ширина най-малко 5м.
           6.Техникатаq ползвана в жътвената кампанияq трябва да бъде осигурена с искрогасители и пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожар и да се почиства ежедневно след приключване на работа от наслоен прах, горими растителни остатъци и масло.
            7.Водачите на земеделската техника са длъжни да могат да работят с наличните пожаротехнически средства и да не допускат боксуване на управляваната от тях техника в житните площи, стърнища и в района на фуражните площадки.
            При откриване на признаци на пожар в земеделските територии не се колебайте, а подайте съобщение за пожар на телефон за спешни повиквания 112, като оставите вашите данни за връзка – имена и телефон!!!
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси