Пожарите на сухи треви от началото на годината са 287, огнеборците призовават да се спазват стриктно препоръките

Написана от  Вторник, 23 Юни 2020 10:38
         От началото на годината към момента на територията на област Пазарджик са възникнали 287 пожара на сухи треви,
като последният от пожарите е на 22.06.2020 г. и са опожарени два житни блока с обща площ 360 дка. в землището на с. Огняново
         Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пазарджик
призовава гражданите,
които преминават или се намират в земеделските земи извън населените места при извършване на дейности, да проявят особена бдителност и да спазват следните препоръки:
        1.Преминавайки покрай неожънати площи, да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникване на пожари.
        2.Да не почистват земеделските земи, слогове и крайпътни ивици от растителни остатъци и стърнища чрез палене на огън, тъй като запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и горски фонд, или да затрудни движението на МПС по пътищата, като понижи видимостта.
       3.Растителните остатъци от земеделската дейност да се събират на определени места и да се извозват на регламентираните сметища.
         4.Да не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на МПС в площите с посевите и на разстояние по-малко от 50м до тях.
        5. При складиране и съхраняване на слама, сено и др. да се обособяват фигури с единично тегло до 200т. и разстояние между фигурите не по-малко от 15м. и на разстояние не по-малко от 10 м. от пътища и 50 м. от горски насаждения, като около тях се осигуряват пожарозащитни ивици с ширина най-малко 5м.
        6.Техниката ползвана в жътвената кампания трябва да бъде осигурена с искрогасители и пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари и да се почиства ежедневно след приключване на работа от наслоен прах, горими растителни остатъци и масло.
         7.Водачите на земеделската техника са длъжни да могат да работят с наличните пожаротехнически средства и да не допускат боксуване на управляваната от тях техника в житните площи, стърнища и в района на фуражните площадки.
         При откриване на признаци на пожар в земеделските територии не се колебайте, а подайте съобщение за пожар на телефона за спешни повиквания 112, като оставите вашите данни за връзка – имена и телефон.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси