Директорът на Исторически музей - Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов и художникът Нистор Хаинов заедно с дарената картина Директорът на Исторически музей - Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов и художникът Нистор Хаинов заедно с дарената картина СНИМКА: Сайт на ИМ - Панагюрище

Художникът Нистор Хаинов дари картина на музея в Панагюрище по повод 75 години от края на Втората световна война. Творецът е категоричен, че свободата не е даденост

Написана от  Петък, 08 Май 2020 15:01
Панагюрският художник Нистор Хаинов дари ДНЕС картина с името "Победихме. Отиваме си у дома" на Исторически музей - Панагюрище.
Поводът е 75 г. от края на Втората световна война. Творецът акцентира, че персонажите, изобразени на картината, са събирателни за всички, участвали в този световен въоръжен конфликт.
Директорът на Исторически музей - Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов благодари за дарението и каза, че тази картина е символ на трагедията, сполетяла всички държави, участвали във войната.
Дарената картина не е първият благотворителен жест на Нистор Хаинов, който има няколко самостоятелни изложби. Последната бе озаглавил "Голгота". Нистор и преди е дарявал свои картини по различни поводи, а през 2016 г., когато бе избран за Учител на годината в община Панагюрище, той дари паричното изражение на наградата на Центъра за деца с увреждания "Дъга". Не веднъж Нистор е бил сред инициаторите и организаторите на различни културни събития в община Панагюрище.
Платното, което днес Нистор Хаинов дари на Историческия музей в Панагюрище, е рисувано през февруари тази година. На въпрос на oshtepan.com какво го е провокирало да обърне творчески поглед към събитието отпреди 75 и повече години, художникът коментира:
За мен войната е трагедия. И понеже ние не сме били част от тази трагедия, не я помним и днес се възраждат мисли и течения в обществото ни, които са плашещи. Стига се дотам, че сегашната ситуация с коронавируса се сравнява с войната.
Не съм медицинско лице, но не може ужажът на войната да се сравнява с вируса днес.
Не мога да простя това, че политици се опитаха да вменят вина на децата ни и да ги накарат да се чувстват убийци на бабите и дядовците си.
Преди месец ни плашеха с ада. След като вече сме били в ада, значи нищо не може да ни уплаши.
На всички зрелостници досега съм казвал да не приемат свободата като даденост и да я отстояват. Те не знаят какво е да не си свободен. Но нашето поколение знае. Преживя различни исторически събития и си заслужи свободата. Бъдещето е на младите, но надеждата е в нашето поколение.
Защото, когато си извоювал нещо с кал под ноктите и пот на челото, ти го пазиш.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси