Проф.д-р Лъчезар Цоцорков и белокаменният паметник в местността Оборище Проф.д-р Лъчезар Цоцорков и белокаменният паметник в местността Оборище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Теодора Шанева от Кърджали е носител на Националната награда "Проф.д-р Лъчезар Цоцорков". Второ и трето място са за ученици от Казанлък

Написана от  Петък, 01 Май 2020 08:43
През 2020 г. се навършват 135 г. от Съединението на България. По този повод Националният ученически конкурс
за наградата на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, организиран от фондация „Цоцорков род”, е посветен на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – акт на единение в мисли, чувства и дела.
Според Регламента право на участие в националния конкурс за самостоятелно историческо изследване „реферат” на тема „Съединението на България - събития и личности от моя роден край“ имаха учащите от 9 до 12 клас. Поради наложеното извънредно положение в страната, първоначално обявеният краен срок за получаване на разработките се удължи до 10.04.2020 г.
За участие в конкурса бяха допуснати всички получени разработки, спазили Регламента.
Членовете на комисията: Георги Керкеняков – историк, гр. Панагюрище; Пенка Николова – историк, РИМ – Пазарджик, и д-р Иван Иванов – историк, гр. Пирдоп, прегледаха и оцениха независимо, според Регламента за участие и Критериите за оценка, получените разработки.
Творбите демонстрират интерес към събитието – Съединението на България и стремеж то да бъде представено научно и обективно. Събитията и личностите са интерпретираи оригинално и увлекателно, с разкриване на творческия потенциал на авторите. След направената оценка комисията класира на:
1-во място и носител на Националната награда „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“ – Теодора Шанева, СУ „Петко Рачов Славейков”, гр. Кърджали.
2-ро място – Мартина Неделчева, СУ „Екзарх Антим I”, гр. Казанлък.
3-то място – Даниела Захариева, ППМГ „Никола Обрешков”, гр. Казанлък.
Поощрителни награди:
-        Христомир Раев, ПГМЕ, гр. Пирдоп.
-        Валентина Дамянова, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, гр. Благоевград.
Поради наложените ограничителни мерки за предотвратяване разпространението на COVID-19 и отмяна на тържествата за празника на гр. Панагюрище на 2 май 2020 г., връчването на наградите се отлага и датата за награждаване ще бъде съобщена допълнително.
Благодарим на всички участници!
Честито на победителите!
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси