Св. Игнатий и част от църквата "Свето Въведение Богородично". Св. Игнатий и част от църквата "Свето Въведение Богородично". pravoslavieto.com; сн. вдясно - oshtepan.com

Остават 5 дни до Рождество Христово

Написана от  Петък, 20 Декември 2013 08:32
Днес честваме паметта на Свети Игнатий Богоносец, който по предание е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно.
Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема." (Мат. 18:2-5)  Той бил ръкоположен от свети апостол Петър за Антиохийски епископ, където проповядвал Христа. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете.
Обикновено в страната ни с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за днешния ден е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.


Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси