Спекулациите с цените и измамите с потребителите трябва да спрат и всички трябва да получат равен достъп до бъдеща ваксина, настояват евродепутатите

Написана от  Четвъртък, 26 Март 2020 11:13
За да се предотврати недостигът на стоки от първа необходимост  като храни, фармацевтични продукти, медицински консумативи и оборудване за лична защита,
Европейската комисия (Комисията) трябва да следи внимателно всички ограничения, наложени от държавите членки по отношение на свободното движение на стоки на вътрешния пазар и да гарантира, че правилата на ЕС се спазват, подчертават евродепутатите.
Страните от ЕС трябва да гарантират, че професионалните услуги, особено в секторите на здравеопазването, грижите за деца или възрастни хора в трансграничните региони, могат да продължат да функционират.
Необходимо е да се засили законодателството по процедурите за възлагане на съвместни обществени поръчки, за да може да бъдат използвани за закупуване на ваксина, след като тя стане налична, както и да се избегнат спекулациите с цената й и да се осигури равен достъп в рамките Европейския съюз“, заяви комисията по вътрешен пазар.
Евродепутатите също така призовават страните от ЕС да координират използването на иновативни технологии като 3D принтиране,  тъй като то може да предложи незабавни решения за болници, които изпитват внезапен и непредвиден недостиг на оборудване или ограничен достъп до основни лични предпазни средства.
Евродепутатите призовават Комисията и националните органи активно да следят пазара по време на кризата, за да не допуснат да бъдат нанесат вреди на потребителите поради ситуацията с COVID-19.
Те трябва да споделят информация за злоупотреби, например подвеждащи твърдения във връзка с коронавируса за причините за увеличение на цените или измами, по-специално за продукти, които в момента са с голямо търсене. Необходим е последователен и координиран подход за справяне със заблуждаващи практики на нелоялни търговци, по-специално за тези, които продават фалшиво медицинско оборудване онлайн, настоява комисията IMCO.
И накрая, комисията по вътрешен пазар и права на потребителите приветства насоките на Комисията относно регламентите на ЕС за правата на пътниците и позоваването на правилата за туристическите пакети, които позволяват на пътниците да отменят пътуванията си без глоби и неустойки при такива „неизбежни и извънредни обстоятелства“ и които изискват туроператорите да предоставят помощ на пътниците блокирани в чужбина.
Комисията трябва редовно да информира Европейския парламент за това как се развива ситуацията на вътрешния пазар, за да се гарантира, че Парламентът има демократичен контрол върху процеса, припомнят членовете на ЕП от комисията по вътрешен пазар.
Източник:
Информационно бюро на ЕП в България
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси