Областният управител Стефан Мирев и проба за коронавирус Областният управител Стефан Мирев и проба за коронавирус СНИМКИ: архив на oshtepan.com

В област Пазарджик се забранява задържането на хора и консумация на храни пред или в супермаркети, фурни, баничарници ... Вижте кои са другите забрани в заповедта на областния

Написана от  Четвъртък, 19 Март 2020 12:02
С цел ограничаване епидемията на COVID-19 на територията на област Пазарджик, областният управител Стефан Мирев издаде заповед,
с която се предприемат противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Пазарджик, както следва:
1. В обекти, които произвеждат и предлагат на място храни (фурни, баничарници, скари, сладкарски изделия и др.);
2. В обекти, в които извършват търговия с храни (супермаркети, магазини за хранителни стоки, складове за търговия):
- да се извършва често проветряване на обектите - най-малко през 30 минути;
- дръжките на врати, фризери, хладилни витрини, кошници и колички за продукти, лентите на ескалатори, парапети, бутони и врати на асансьори, ключове за осветление, плотове и всички останали повърхности, които влизат в пряк контакт с ръцете на гражданите и служителите, да бъдат периодично дезинфекцирани с препарати с вирусоцидно действие през интервал от 60 минути;
- да се създаде организация от собствениците на посочените обекти за недопускане струпването на хора, като се определи лице/лица, които да въвеждат ред;
- да се следи да има отстояние между отделните граждани пред гишета, витрини, каси и други най-малко 1,5 метра;
- масите и столовете в посочените обекти да бъдат събрани и да се ограничи достъпът до тях;
- да се следи здравословното състояние на персонала, работещ в посочените обекти, и да се предприемат своевременни мерки при установяване на симптоми на заболяване.

Категорично се забранява:
- струпването на граждани на опашки в обектите за търговия с храни;
- задържане на хора и консумация на храни пред или в супермаркети, магазини, фурни, баничарници и др.
- посещение и събиране на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.

3. В хотелите, в които има заведения за хранене,:
- да не се предлагат храни на блок маса;
- да се използват съдове за еднократна употреба;
- да предлагат хранене (закуска, обяд или вечеря) по предварително избрано меню, като порционът бъде опакован в съдове за еднократна употреба и доставен по стаите в хотела от персонала на същия.

4. Наемателите на магазини и маси на общинските пазари да не допускат струпването на опашки на граждани и да въвеждат ред за спазване на отстояние най-малко 1,5 метра на човек от човек.

5. Собствениците на вендинг автомати за кафе и пакетирани храни, да предприемат съответните действия по дезинфекция на бутоните, отделенията за монети и всички други повърхности, които са в контакт с ръцете на потребителите.

6 .Магазини за промишлени стоки и ателиета за услуги на граждани (златарски, ключарски и др.) работят като извършват поне 3-кратна дезинфекция на търговските площи - тезгяхи и подове, дръжки, врати, ключове за осветление. Посещението в такива обекти, трябва да е съобразено с площта на обекта с осигурено отстояние на клиентите от 1,5 метра.

Да се използват препарати за дезинфекция на повърхности и ръцете на персонала само с вирусоцидно действие. (Регистър на разрешените биоциди с вирусоцидно действие е публикуван на електронната страница на Министерство на здравеопазването).
Контрол по изпълнение на заповедта се възлага на ОДБХ Пазарджик, ОДМВР Пазарджик и РЗИ Пазарджик.
.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси