Нека обединим усилия срещу тормоза в училище и деструктивното поведение на децата!

Написана от  Вторник, 11 Февруари 2020 16:27

По повод Деня на розовата фланелка Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Панагюрище
и Българският младежки червен кръст /БМЧК – Панагюрище/ стартират кампания в училищата от общината. По традиция Денят на розовата фланелка се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Тази година Международният ден за борба с тормоза в училище, по-известен като Ден на розовата фланелка, ще бъде отбелязан на 26 февруари.
Инициативата датира от 2007 г., когато двама деветокласници в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който един ден бил подложен на подигравки и унижение заради розовото поло, което носел. Още на следващия ден Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват и раздават 50 розови тениски в подкрепа на тормозения им съученик.
Години по-късно в този ден с носенето на розова риза, тениска или с розова панделка на ревера всеки може да отправи своето послание в подкрепа на ненасилието и нетолерирането на агресията и грубостта в отношенията.
На таблата в училищата в община Панагюрище вече са поставени информационни афиши, които приканват всички да се включат в предстоящото отбелязване на деня.
Организаторите са планирали да раздадат на всички прогимназиални учители, желаещи да се включат, розова фланелка с позитивен слоган, за да бъдат всички те посланици на каузата в качеството си на будители и пример за подражание на възпитаниците си.           
Сред учениците ще бъдат разпространени брошурки с информация за това от къде и как тръгва инициативата, както и колко е важно да се обединим около недопускането на тормоз в училище.
Учениците ще имат възможността да заявят своята подкрепа на каузата с нещо, изработено от техните ръце, ум и сърце, посветено на темата за противодействие на агресията сред децата. В коридора на всяко училище ще се нареди експозиция на изработеното, като всяко дете-творец ще получи малък подарък със символите на кампанията за активността и усърдието си.
Подготвени обучители от БМЧК и обществените възпитатели от Кабинета за социална превенция, помощен орган към МКБППМН, ще посетят всички класове, от чиито класни ръководители са поканени, за обсъждане и дискусии по темата за тормоза и начините за преодоляването му;
На родителски срещи в училищата ще бъдат раздадени помагала за родители „Да противостоим на тормоза и деструктивното поведение при децата“.
Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормозът в училище е сериозен проблем и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.
За миналата 2019 година в МКБППМН са постъпили само два сигнала за агресивно поведение на малолетни в училище от училищна комисия. Секретарят на местната комисия Евгения Загорска обяснява това с две предположения - толерантното отношение на обществото към проявите на насилие изобщо, и в частност при децата, и неразпознаване на местната комисия като институция, в която освен органите на съда, прокуратурата и полицията, всеки – длъжностно лице или гражданин - който има проблем, свързан с насилие между деца, може да подаде сигнал, за който да получи съдействие, както по отношение на детето-жертва, така и по отношение на детето-насилник.
Организаторите апелират да подкрепим тази кауза, защото само активното участие на всички и споделената отговорност между учители и родители могат да окажат въздействие върху ограничаване на тормоза в училище. Нека намерим време за запознаване с ресурсите на местната общност и начините да ги използваме. Всеки би могъл да стане участник или свидетел в подобна ситуация и затова е необходимо да бъдем подготвени за адекватна намеса.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси