Паметникът на летеца майор Анатолий Поляков Паметникът на летеца майор Анатолий Поляков СНИМКАТА е предоставена от пресцентъра на Областна администрация - Пазарджик

Паметникът на майор А.Поляков, загинал над Панагюрски колонии, ще бъде вписан в Областния регистър на военните паметници

Написана от  Четвъртък, 30 Януари 2020 08:00
Заместник-областният управител Петър Белчев председателства заседанието на Областна комисия „Военни паметници“, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Пзарджик.
В направения отчет за дейността на комисията през 2019 г. се посочва, че с подкрепата на Министерство на отбраната и Областна комисия „Военни паметници“ са отпуснати финансови средства за изграждането на военен паметник в с. Исперихово на двама опълченци от Руско-турската освободителна война и за възстановяването на военен паметник на загиналите в освободителните войни в с. Карабунар. Осигурени са и финансови средства за ремонт и възстановяване на военни паметници в гр. Ветрен, с Варвара, с. Ветрен дол, с. Виноградец и с. Злокучене, като дейностите ще бъдат извършени през тази година.
С пълно единодушие на заседанието на 29 януари членовете на комисията приеха предложението на директора на Исторически музей Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов към Областния регистър на военните паметници да бъде вписан паметникът на майор Анатолий Тодоров Полянков от Авиобаза Граф Игнатиево, загинал на 16 май 2003 г. при изпълнение на учебен полет със самолет МиГ-21.
Паметникът се намира над село Панагюрски колонии, местността Среден гьол, изграден е през 2003 г.
Процедурата по изготвяне на предложения до МО за изграждането на нови или възстановяването на сега съществуващи военни паметници представи Радослав Симеонов – главен експерт в Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“ в Министерство на отбраната. Той даде положителна оценка на работата на комисията и каза, че общините от област Пазарджик ще могат отново да подготвят изискуемите документи за осигуряване на подкрепящо финансиране - идейно художествен проект за представяне на паметника, актуална количество-стойностна сметка, решение на съответния общински съвет, прилага се и списък с имената на загиналите войници. Предложенията на общините ще постъпват до Областна комисия „Военни паметници“, която със свое решение до края на м. март 2020г. ще утвърди и предостави на МО списък на предложенията за област Пазарджик.
Председателят на Сдружение „Военен съюз“ Пазарджик - Георги Пашов, отправи предложение към представителите на общините, улиците в населените места, които имат само номера, да получат имена на известни български войни, загинали за свободата и независимостта на България.
В заседанието на Областна комисия „Военни паметници“ участваха началникът на Военно окръжие Пазарджик, представители на военно-патриотични организации от региона, представители на общините, РИМ Пазарджик, Исторически музей- Панагюрище.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси