Спазвайте мерките за пожарна безопасност, за да не си вгорчите и делниците, и празниците! СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Спазвайте мерките за пожарна безопасност, за да не си вгорчите и делниците, и празниците!

Написана от  Четвъртък, 05 Декември 2019 12:07
От 1 ноември до 2 декември на територията на област Пазарджик са възникнали 6 пожара без преки материални загуби(запалени комини)
и един с преки материални загуби. Причините за тяхното възникване се коренят в неправилна експлоатация и техническа неизправност на отоплителни и нагревателни уреди. В тази връзка от РДПБЗН-Пазарджик припомнят на гражданите основните мерки за безопасност през отоплителния сезон.

·                     Бъдете внимателни и не забравяйте включени електрическите уреди, след като вече сте свършили работа с тях! Особено ако ви предстой да излизате някъде.
·                     Не забравяйте, че електрическата инсталация има определен капацитет. Ако тя бъде претоварена, рискувате да предизвикате късо съединение.
·                     Ако ви се налага да сушите дрехи и затова използвате печката, рискувате да предизвикате пожар.
·                     Добре е да монтирате печката си върху негорима подложка, чиято площ да излиза най-малко 50 см пред нея. Не забравяйте и да държите вратичките винаги плътно затворени.
·                     Специално внимание трябва да обърнете на комина и кюнците на печката с твърдо или течно гориво. Коминът трябва да е почистен от сажди поради опасност от самозапалване.
·                     Не забравяйте, разпалването на печките с горими течности - спирт, бензин, нафта, газ и съхраняването им, крие опасност освен от пожар и от експлозия. За вашата и на близките ви безопасност е добре да не съхранявате такива вещества в дома си.
·                     Газовите уреди да не се монтират в мазета и други по-ниски от околния терен помещения. Не подгрявайте бутилките с газ. Най-безопасно място за съхранение на бутилките е шкаф на балкона.
·                     Ако ви се наложи да оставите болен, възрастен или трудно подвижен близък за дълго сам вкъщи, помолете съсед да го наглежда. Дайте му телефон, обяснете му как да потърси помощ при нужда.
АКО ВСЕ ПАК ВЪЗНИКНЕ ПОЖАР, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:
·                     Запазете самообладание! Не изпадайте в паника, тя само ще ви навреди. Сигнализирайте незабавно на телефон 112, като посочите точния си адрес, какво гори, кой се обажда и от къде.
·                     Излезте от дома си по най-късия път. Ако стаята или стълбището са изпълнени с дим, движете се приведени към пода, покрай стената.
·                     Ако не можете да избягате, скрийте се в банята, затворете врата и пуснете студен душ да тече.

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси