Моменти от учението на доброволците Моменти от учението на доброволците Сайт на МВР

И доброволци от Панагюрище участваха в национално учение за спасяване на хора при екстремни ситуации

Написана от  Сряда, 18 Септември 2019 09:40
Доброволци от Национална Асоциация на Доброволците в Република България /НАДРБ/ участваха в национално учение на язовир „Доспат” в град Сърница.
 В занятието се включиха около 70 доброволци от различни формирования в страната - Белово, Вълчедръм, Панагюрище, Пловдив, Сандански, София и Сърница, както и спасители от „Пещерно спасяване“, Федерацията на радиолюбителите и Spasitel BG. Те извършваха издирване и спасяване в пресечен терен, пожарогасене, евакуация по въжен способ, водно спасяване и първа долекарска помощ.
Сценарият на тренировъчната ситуация предвиждаше проливни дъждове, след които районът около язовир „Доспат” е наводнен. Според непрекъснато усложняващата се оперативна обстановка на образувал се от наносите остров са успели да доплуват и бедстват без храна и вода група пострадали хора. Преобърнати са и са наводнени много превозни средства, прекъснати са електрически стълбове, предизвикани са и пожари. Група ученици са избягали от буйните води в близката гора, за да търсят безопасно високо място.

Участниците в учението нямаха предварителна информация нито за мащаба на случилите се събитията, нито за броя на пострадалите или вида на нараняванията им. Спасителните екипи бяха формирани на терен от доброволци от различни градове, които не се познаваха помежду си, както би се случило в реална обстановка при действително бедствие. Така, освен подобряване на личните умения на всеки от доброволците, учението допринесе за усъвършенстване на работата в екип и координацията между доброволците
Учението бе организирано от Национална асоциация на доброволците в РБ и съорганизатор ДБ община Белово, ДФ Пловдив 112, ДФ Столична община
Формированието не е нито към Гражданска защита, нито към БЧК и базата бе случайно избрана.
ИЗТОЧНИК:
Сайт на МВР
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси