Огнеборците в област Пазарджик са реагирали на 1732 произшествия и са спасили 5 човека за 8 месеца. През периода са загинали 3 души и са пострадали 9

Написана от  Петък, 13 Септември 2019 13:03
От 9 до 13 септември се провежда традиционната „Седмица на пожарната безопасност“, а на 14 септември е професионалният празник на огнеборците.
В тази връзка в сградата на РДПБЗН-Пазарджик вчера се проведе брифинг с участието на директора на службата в област Пазарджик комисар Ангел Дудов. Изнесените статистически данни показват, че за първите осем месеца на тази година екипите на РДПБЗН-Пазарджик са реагирали на 1732 произшествия, при които са спасени 5 човека. От възникналите произшествия най – голям е броят на пожарите – 1336 броя, което представлява 77 % от всички произшествия. При 206 от тях са нанесени материални загуби.
Пожарите без материални загуби са 1130 или 65 % от всички произшествия. Регистрирани са и 97 лъжливи повиквания, които представляват 5,6 % от произшествията.При горските пожари има значително повишение спрямо 2018 г. с 2,5 пъти, което се дължи на трайното засушаване през летния период и повишената пожарна опасност.В повечето случай причините са небрежност при боравене с откит огън- запалени сухи треви и храсти в близост до горски фонд, както и нерегламентирани сметища.
За посочения период са загинали 3-ма и пострадалите са 9 граждани. Проведените аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия са 58 бр.
Съществува трайна тенденция най-много от общия брой произшествия да са пожарите без нанесени материални загуби. Те са предимно в сухи треви и отпадъци. Причините за това са предимно от субективен характер и намаляването на тези произшествия зависи основно от информационно - разяснителната дейност, от съзнанието на всички граждани.
При произшествията са унищожени:
-          покривна конструкция- 3729 кв.м.
-          фураж на бали - 2813 бр.
-          сгради в разгъната площ - 550 кв.м.
-          мебели - 272 бр.
-          бяла, черна и компютърна техника- 134 бр.
-          автомобили- 37 бр.
 
За разглеждания период не са възникнали пожари, свързани с жътвената кампания, и не са засегнати площи с посеви.
     Служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол и превантивна дейност, са извършили: 56 комплексни проверки, 820 контролни проверки, 1145 тематични проверки, 267 съвместно с други ведомства, 8 по сигнали и предложения на граждани, 130 по искания на заинтересовани лица.
       Съставени са 47 акта за установяване на административни нарушения, принудителните административни мерки са 12, изготвени са 527 констативни протоколи, връчени са 425 разпореждания.
 
 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси