Посланик Хьопфнер /вляво/, Бернд Малцанини и д-р Флориян Филапич Посланик Хьопфнер /вляво/, Бернд Малцанини и д-р Флориян Филапич oshtepan.com

Концентрация на медии и влияние

Написана от  Петък, 29 Ноември 2013 22:36
Медиите решават какво да научи и какво да не научи обществото. Медиите казват кои теми са важни и кои хора са важни. Медиите определят в значителна степен представите за едно общество.
В същото време медиите носят голяма отговорност, медиите са уязвими, защото политиците са склонни да им оказват натиск. Така започна изказването си германецът Бернд Малцанини от Комисията за проучване на концентрацията в медийната сфера  по време на експертната среща на тема „Правни основи на медийното многообразие и журналистическата независимост”. Дискусията се проведе днес в столицата по инициатива и организация на две посолства – на Германия и Австрия. Тя бе открита от Негово Превъзходителство Матиас Хьопфнер, посланик на Германия в България, и Негово Превъзходителство Герхард Райвегер, Посланик на Австрия в България, който каза: „...Не искаме да даваме нашето мълчаливо съгласие за това, което се случва... През последните 4 години разбрах, че не липсват анализатори на ситуацията, но не се обсъжда какво следва оттук нататък...”
Своята трактовка как може да се предотврати медийната концентрация и да се постигне прозрачност, даде Бернд Малцанини. Той запозна представителите на различни медии и медийни организации с практиката в Германия, като подчерта, че една от задачите е да се подсигурява разнообразие на мнения и да не се допуска радио и телевизионни станции да са в ръцете на една обществена група. Трябва да се действа превантивно за влиянието на господстваща сила за формиране на общественото мнение, посъветва той и даде пример с паднало в кладенец дете – и да бъде спасено, то ще бъде осакатено.
Очаквайте подборности
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси