Техническото и експлоатационно състояние на язовирите в областта е добро, ежедневно се следят водните обеми в тях

Написана от  Четвъртък, 11 Април 2019 21:59
Информация за техническото и експлоатационно състояние на язовирите в област Пазарджик беше докладвана на плановото заседание
днес на Областния щаб за защита при бедствия, председателствано от заместник-областния управител Йордан Кожухаров. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Пазарджик. Оттам припомниха, че в края на зимата беше издадена заповед №РД-32/19.02.2019 г на губернатора за предприемане на действия от общините и операторите на язовири по изпълнение на превантивни мерки за защита от вредното въздействие на водите и осигуряване на свободен обем в язовирите, за да не се допуснат бедствени ситуации.
Седем са големите язовири на територията на област Пазарджик, стопанисвани от Националната електрическа компания чрез Предприятие „Язовири и каскади”:Батак, Белмекен, Чаира, Голям Беглик, Беглика, Тошков чарк, Широка поляна. Техническото и експлоатационно състояние е добро и ежедневно се следят водните обеми в тях. Регулярното изпускане на води се извършва след уведомяване на населените места, разположени под язовирните стени, и с разрешение на Басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район и ОЦ на РДПБЗН - Пазарджик.
Напоителни системи, клон Тополница, стопанисват язовирите "Тополница", "Малка Мътница" и "Виноградец".
Аварийните планове на съоръженията са актуализирани, извършена е проверка на аварийната техника, аварийните групи и аварийните складове. Проверени са участъците от защитните диги, берми и водни корита с нарушени технически показатели. В началото на месец април има понижение на водните количества в големите язовири спрямо същия период на 2018г.
Общият брой на язовирите, общинска собственост, в областта е 67. От тях 58 са публична общинска собственост, а 9 язовира са частна общинска собственост. Язовирите, частна собственост, са общо 12, като 6 от тях са собственост на сдружения за напояване и 8 язовира са собственост на фирми и частни лица. Водните количества в общинските и частни язовири са в постоянно свободен /ретензионен/обем.
През 2018 г. Регионален отдел „Южна централна България“ към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, е извършил общо 84 проверки на територията на област Пазарджик. Дадени са 62 предписания и са съставени 14 акта за установяване на административни нарушения.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси