Лесопарк "Априлци" в Панагюрище Лесопарк "Априлци" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Седмица на гората е. Планирано е залесяване на площ от 15 000 дка. В Панагюрище залесяването ще е в лесопарк "Априлци"

Написана от  Вторник, 02 Април 2019 09:16
Седмицата на гората започна на 1 април. Тази година тя е под надслов "140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората"
и отбелязва няколко юбилея на горскостопанската общност: 140 години от създаването на централната горска служба, 120 години специализирана горска преса и 110 години от учредяването на Съюза на лесовъдите в България. Централната горска служба е една от първите самостоятелни администрации на следосвобожденска България, като и досега горското стопанство има експертно управленско звено в правителството - днес това е Изпълнителната агенция по горите.
Честванията включват разнообразни събития на звената на Изпълнителната агенция по горите, Лесотехническия университет и образователни институции в цялата страна.
През 2019 г. в държавните горски територии е планирано залесяване върху обща площ от 15 000 дка, в т.ч. 5 400 дка за възстановяване на унищожени гори от болести, пожари и други природни въздействия. Дейности за подпомагане на естественото възобновяване са планирани върху обща площ от 64 200 дка.
 Седмицата на гората в България започва като Празник на залесяването през 1925 г., въведен покрай приемането на осмия за България Закон за горите. С приемането на закона две министерства - на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти - постановяват създаването на празника, като той се превръща в масово залесяване из страната и продължава и през следващите години. Целта на празника през този период е доброволен труд за страната, която по това време се нуждае много от залесяване на оголените склонове и озеленяване на градове и села.
Честването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. и включва разнообразни събития - от залесявания до беседи.
В Държавно горско стопанство - Панагюрище
 тази година отново е планирано залесяване н лесопарк "Априлци", но ще е другата седмица, когато учениците се върнат от пролетна ваканция, съобщи директорът на Горското инж.Петър Тодоров.
Учениците ще залесяват под ръководството на инж.Ганчо Гулеков.
 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси