Продължава безогледното палене на сухи треви, стърнища и отпадъци. На 72 и 73 км на АМ "Тракия" огънят обхвана около 1000 дка

Написана от  Сряда, 06 Март 2019 17:15
За времето от събота до днес в оперативния дежурен център на пожарната са получени общо 64 сигнала,
като по-голямата част от тях са за пожари в сухи треви, стърнища и отпадъци. Тревожна е тенденцията, отчетена от огнеборците, че стопаните на имоти и земеделски земи и пастирите продължават да палят безогледно сухи треви, стърнища и отпадъци, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Пазарджик. Оттам  припомнят, че това е абсолютно забранено, и всеки, дръзнал да го направи, подлежи на парична санкция. В случаите, когато в резултат на това запалване са нанесени материални щети в частно или държавно имущество, извършителят подлежи и на наказателна отговорност.
Подобен е и случаят от вчера в септемврийското село Ветрен дол. 64-годишният Г.Н. от София решил да почисти имота си, намиращ се в селото. Той запалил събраните сухи треви и храсти, като така предизвикал пожар. Огънят се прехвърлил бързо в намиращия се съседен имот и обхванал навес, собственост на друг жител на същото село. Стихията изпепелила целия покрив на навеса с обща площ около 100 кв. метра. Спрямо Г.Н. е образувано полицейско производство в РУ-Септември.
В неделя следобед в РСПБЗН-Белово бил получен сигнал за възникнал пожар в землището на беловското село Габровица. Огънят тръгнал от запалени сухи треви и се разпрострял на площ около 800 декара. За потушаването на пожара били ангажирани противопожарни екипи от РСПБЗН-Белово, Противопожарния участък в Септември, служители на горските стопанства в Белово и Костенец, както и местни жители на село Габровица. Рано сутринта в понеделник пожарът бил ликвидиран, спасени са намиращ се в близост горски масив с площ около 150 декара.
Вчера около 13.00ч. в РДПБЗН-Пазарджик бил получен сигнал за горящи сухи треви и необработваеми стопански земи в района на 72, 73-ти километър от АМ „Тракия“ в землището на септемврийското село Виноградец. Към мястото били изпратени противопожарни екипи на Районните служби в Белово и Пазарджик с три противопожарни и един специализиран автомобил. На по-късен етап с високопроходими автомобили в гасенето са се включили и лесничеи от ДГС-Пазарджик. В района на АМ „Тракия“ били дислоцирани допълнителни автопатрули на „Пътна полиция“, които да следят за състоянието на шосето и наличие на задимяване. През нощта и днес през деня разрастването на пожара е ограничено, но гасителните действия в района продължават. По първоначални данни огънят е обхванал зона с обща площ около 1000 декара, като половината от тях представляват горски фонд. Паралелно с гасенето са предприети и действия за изясняване откъде е тръгнал пожарът, както и от кого е предизвикан, уточняват от пресцентъра на ОДМВР.         
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси