За 24 часа в са засечени 10 опита за телефонни измами в област Пазарджик

Написана от  Понеделник, 07 Януари 2019 20:41
И през днешния ден се отчитат множество опити за телефонни измами. В рамките на изминалите 24 часа са засечени над 10 опита,
проведени на територията на Пазарджик и близките села, като основната група са отново възрастни хора, сигнализираха от пресцентър ОДМВР – Пазарджик.
Използва се класическата схема позната на разследващите. Обажда се непознат /обикновено мъж/ на стационарен телефон и се представя за полицай. Той обяснява на пенсионера, че разполага със списък, който уж и телефонните измамници притежавали, а в този списък фигурирали адресът и телефонът на възрастния човек отсреща. В хода на разговора мнимият полицай обаче обяснява, че ще предприемат мерки и телефонните измамници ще бъдат заловени.
За целта било необходимо да се предостави на полицията, каквато парична сума или ценности притежава възрастният човек. Те щели да се използват за "стръв" на измамниците, а след залавянето им парите щели да им бъдат възстановени. За да изглеждат още по-убедителни, мошениците казват на жертвата да позвъни на телефон 09 112 /или някакъв друг телефон/, за да се убеди, че наистина това са хора от полицията. Измамниците не затварят линията отсреща и така разговорът продължава отново с тях без пенсионерът отсреща да знае това. Ако човекът се усъмни в истинността на казаното, следват закани и заплахи за живота на жертвата или на членовете от неговото семейство. 
Полицията апелира към гражданите да не се доверяват на обаждания на непознати, независимо за какви се представят.
Да не предоставят пари, ценни предмети и вещи за нуждите на когото и да било.
Ако има подобни обаждания, нека се свържат със свои близки, роднини или съседи.
Ако това е невъзможно, нека се обадят на телефон 112 или на кварталния полицай
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси