Сигнали за около 70 пожара е имало в областта, огнеборците са гасили къщи и в Панагюрище

Написана от  Понеделник, 01 Октомври 2018 21:08
Напрегнат e бил уикендът на огнеборците от РДПБЗН-Пазарджик. Само за времето от петък до днес
в районните служби на областта са постъпили близо 40 сигнала. Най-сериозен от всички случаи е възникнал пожар в местността Печковец край Велинград. Огънят лумнал в края на седмицата първоначално в сухи треви. Силният вятър и пресечената местност допълнително улеснили пожарът да навлезе и в част от горския фонд. На място незабавно били изпратени огнеборци от РСПБЗН-Велинград с три противопожарни автомобила и един джип, 15 служители на ДГС „Алабак“ с високопроходими автомобили. В продължение на няколко дни огнеборци и лесничеи успявали да локализират пожара, но в резултат на силния вятър огнищата се разгаряли отново. Вчера екипите успели да го изгасят напълно, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Пазарджик. Оттам уточниха, че огънят е успял да засегне около 5 декара иглолистна гора, но е спасен намиращ се в близост масив с площ близо 50 декара.
Огнеборци от Пазарджик са реагирали на сигнал за пожар в стара тапицерска работилница, намираща се в областния град, и къща, а колегите им от Панагюрище и Пещера също са гасили пожари в къщи. За радост при четирите случая са нанесени само материални щети, няма пострадали хора.
За съжаление продължава тревожната тенденция за палене на сухи треви, стърнища, отпадъци, неправилно боравене с открит огън. Само за изминалите 72 часа огнеборците в областта са се отзовали на 30 сигнала от този род. Това създава условия за изразходване на много сили и средства при ликвидирането им. В същото време може да се наложи необходимост от реагиране на много по-сериозни сигнали и това да забави придвижването на дежурните смени. Забелязват се и случаи на неправилно запалване на съдържанието в метални и пластмасови контейнери, което създава предпоставки за възникване на по-сериозни инциденти в градовете, допълват от пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси