Международен ден на детето е. Защо го отбелязваме?

Написана от  Петък, 01 Юни 2018 09:08
На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Това става за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България.
Това се става, след като през ноември 1949 г. в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата. Празникът през тази година е в памет на всички деца, загинали през Втората световна война. Но още през 1924 година Обществото на народите приема за първи път така наречената Женевска декларация за правата на детето.
Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането си. През август 1925 година в Женева се провежда първата Световна конференция за благосъстоянието на децата, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация.
Международният ден на детето си има и флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури - червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага - символизира нашия общ дом.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси