Ротарианците Илия Динев и доц.Атанас Шопов Ротарианците Илия Динев и доц.Атанас Шопов oshtepan.com

Ротари клуб - Панагюрище отбеляза 113 години от учредяването на световната Ротари организация

Написана от  Петък, 23 Февруари 2018 19:54
С поднасяне на цветя пред паметника на Събо Николов – първият български ротарианец, припомняне на целта и принципите на Ротари
 на 23 февруари членовете на Ротари клуб – Панагюрище отбелязаха 113 години от основаването на световната организация в САЩ от адвоката Пол Харис и още трима мъже.
В информационната зала на Исторически музей - Панагюрище президентът на панагюрски Ротари клуб Илия Динев приветства присъстващите, след което доц.Атанас Шопов припомни историята на Ротари движението в България, която Ротари Интернешънъл обявява за Дистрикт на 1 юли 1939 година под номер 86. Първи български дистрикт гуверньор е инж.Любен Божков. През декември 1940 г. дейността на Ротари в България е спряна.
Второто начало е поставено на 31 август 1990 г. в София, къдет се провежда учредително събрание.
Доц..Атанас Шопов направи ретроспекция и за основаването на Ротари клуб - Панагюрище, чието начало през октомври 1998 година поставят Красимир Немигенчев, Ясен Христов, Йордан Йорданов и Христо Чочев. Чартирането на клуба е на 23 ноември 2001 г.
В хронологичен ред доц.Шопов, който е ротарианец, припомни проектите, които е реализирал Ротари клуб - Панагюрище, и програмите, в които е участвал в полза на обществото. Сред тях са паметните знаци в четирите краища на Панагюрище, които посрещат всеки, влизащ в града. Първият от тях бе открит на 1 ноември 2003 г.
През 2005 г. по случай 100-годишнината на Ротари Интернешънъл панагюрските ротрианци издигнаха паметник на Събо Николов в парка.

Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси