Ангела Меркел и знамената на ЕС и Германия Ангела Меркел и знамената на ЕС и Германия prosvetise.com, dw.de

Германия гласува след часове

Написана от  Събота, 21 Септември 2013 23:00
След часове – на 22 септември, в Германия се провеждат избори за канцлер, които са от изключително значение не само за Европа, а и за света. Двете основни партии са Християндемократическият съюз и социалдемократите.
По последни данни от световните агенции управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел води по доверие сред германските избиратели и събира около 40 процента от гласовете. Опозиционната Социалдемократическа партия може да спечели 27 процента, а от партията на Зелените 9 на сто. Анализатори коментират, че Новата антиевропейска формация Алтернатива за Германия може би няма да прескочи 5-процентната бариера. Според социологическите проучвания политическият блок на Меркел вероятно ще остане най-голямата сила в парламента след изборите. Интересна за мнозина е формата на коалиционното правителство, тъй като нито една от партиите няма да събере необходимото мнозинство. Политически наблюдатели припомнят, че коалицията, начело с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, е движещата сила зад усилията за спиране на продължителната дългова криза в еврозоната чрез въвеждане на сурови структурни реформи и орязване на държавните разходи. Това е еи един от начините за укрепване на еврото.
Ключови части от програмата на Меркел за въвеждане на ред в държавните финанси на еврозоната вече са приети от повечето държави членки на ЕС, съгласили се със строгите фискални параметри, очертани в т.нар. фискален пакт. Те включват съгласие за ангажимент да гарантират, че националните им бюджети са балансирани или имат излишък.
Ново правителство, оглавявано от Меркел, може да подкрепи повече проекти в ЕС за намаляване на високата безработица и укрепване на икономическия растеж, казват анализатори.Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси