Диня и отсичане главата на Св.Йоан Диня и отсичане главата на Св.Йоан media.framar.bg i pravoslavieto.com

Утре е Секновение

Написана от  Сряда, 28 Август 2013 21:47
Утре – 29 август, е Секновение. Преданието свързва този празник с невинно пролятата кръв на Св.Йоан. Предтечата  загинал със страдалчески поради беззаконието на Ирод.
Според преданието и традицията на 29 август се забранява строго консумацията на плодове и зеленчуци с червен цвят: дини, грозде, домати, а мъжете не пият червено вино. На 29 август не се работи, не се започва нова дейност и не се гръгва на път. Денят е „лош” и онова, което се захване, няма да бъде сполучливо. Вярва се, че на този ден „се сече” времето – денят и нощта стават равни и времето застудява.
Какво се знае за Ирод, заради чието беззаконие е отсечена главата на Предтечата. Първоначално Ирод бил женен за дъщерята на Арета, аравийския цар, и живял с нея дълго време. Но после бил запленен от красотата на Иродиада, жената на брат му Филип, и се сближил с нея. По искане на прелюбодейката той прогонил първата си жена и се оженил за братовата, докато брат му още бил жив. Така извършил голямо беззаконие.
Изобличителят на греховете на човеците и проповедникът на покаянието Свети Иоан Кръстител не мълчал, а пред всички го изобличавал като прелюбодеец и грабител. Затова Ирод заповядал да оковат свети Иоан и да го хвърлят в тъмница. Нея Предтеча останал дълго – до деня, в който Ирод празнувал рождения си ден. На него дъщерята на Иродиада с танца си много се харесала на Ирод и сътрапезниците му. Подучена от жестоката си майка, тя поискала от рожденика главата на свети Иоан Кръстител и получила исканото, защото Ирод се заклел, че ще й даде всичко каквото поиска. Христовият Предтеча бил посечен, а главата му занесена на блюдо на пиршеството.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси