Американските президенти от последните мандати, също са леворъки. Американските президенти от последните мандати, също са леворъки. manager.bg; сн. вдясно - tv7.bg

Международен ден на леворъките

Написана от  Вторник, 13 Август 2013 09:25
Днес, 13 август, се чества Международния ден на леворъките, а начало на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.
Около 10% от населението на земята е
левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). 
Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Изследване през 1998 от James McDeveitt University, Oklahoma разкрива, че, ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар (Само 10% от населението са левичари). Това показва, че гените  може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.
Част от проблемите са, че повечето уреди и инструменти са направени за десничари. Затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка. Тъй като в повечето езици посоката на писане е отляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише отдясно наляво.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси