Някои наричат явлението и вечер на желанията. Някои наричат явлението и вечер на желанията. akademika.bg; сн. вдясно - science.actualno.com

Дъжд от „падащи звезди” тази нощ

Написана от  Понеделник, 12 Август 2013 16:48
Дъжд от „падащи звезди” -  Персеиди* ще наблюдаваме тази нощ. В небето ще могат да се видят по около 100 бели и бързи метеора на час. Това предаде БТА, позовавайки се на Пенчо Маркишки, сътрудник в Института по астрономия към Българска академия на науките.
*Персеидите са богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което
се намира радиантът им. 
Т. нар. "падащи звезди" са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, акцентувал Маркишки. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на комета, минала през вътрешната част на Слънчевата система. Под действието на слънчевите лъчи от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри. 
След минаване на кометата - в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой "падащи звезди". 
Тези частици - остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.
През 2011 година, както и миналото лято, условията за наблюдение на Персеидите са били неблагоприятни заради пълната Луна, но тази вечер (12 срещу 13 август 2013 г.) има прекрасна възможност за наблюдения, подчертал ученият.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси