От 1 юли 2010г. биопродуктите в ЕС трябва да имат този отличителен знак. От 1 юли 2010г. биопродуктите в ЕС трябва да имат този отличителен знак. aktivnipotrebiteli.bg; сн. вдясно - "ОщеПан"

Три години ще изпитват еко- и био- продуктите

Написана от  Вторник, 09 Юли 2013 08:47
Около една трета от гражданите на ЕС смятат, че рисковете за околната среда и ролята на екологичните продукти са преувеличени, показва проучване на Евробарометър.
Българите са най-склонни да споделят този възглед - почти 1/2 от запитаните, пише в. „Сега” във вчерашния си брой. Над половината от участвалите в проучването (52%) вярват на твърденията на производителите, че техните стоки минимизират щетите за околната среда. Само 4% от европейците не са купували екологични продукти и не смятат да купуват, а за България този процент е двойно по-голям.
Пред Българското национално радио Албена Симеонова от Българска асоциация „Биопродукти” обяснява, че Европейският съюз започва създаване на единен пазар на екологичните продукти. Изработват се наредби, определящи стандартите и специфичните правила за отделни продукти и сектори, защото надписите „еко” и „био” не са гаранция за екологичност на стоката. Предвижда се изпитването на даден продукт за екологичност да трае три години.
Единният пазар на екологични продукти се очаква да допринесе за осъществяване на Пътната карта за ефективно използване на ресурсите в Европа, по-специално в раздела, отнасящ се до устойчиво потребление и производство.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси