Атомната централа в Чернобил и последици от нея Атомната централа в Чернобил и последици от нея monitor.bg /вляво/ и nepoznato.energetika-bg.com /сн.вдясно/

28 години след най-тежката ядрена катастрофа

Написана от  Събота, 26 Април 2014 11:17
На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира, припомни news.bg.
При експлозията загиват двама души, а близо 300 000 души са принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни частици. Катастрофата става по време на учение за аварийно спиране на системите заради авария в електросистемата и човешка грешка.
Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 Съюзът на загрижените учени - неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди - шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.
В радиус от 30 км около Чернобил е обособена т. нар. "Зона за отчуждаване". Дори днес радиацията там е толкова висока, че работниците, поддържащи бетонния саркофаг, работят по пет часа на ден за един месец, след което почиват 15 дни. Според украинските власти тази територия няма да бъде подходяща за живот в следващите 20 000 години.
За построяването на новата защитна обвивка за чернобилския реактор ще бъдат похарчени $1,2 млрд. Тя ще бъде готова през 2015 г. и ще е най-голямата подвижна структура, изграждана някога.
В Чернобил борбата за удържане на замърсяването и спиране на още по-голяма катастрофа включва над 500 000 работници и се изчислява приблизително на 18 млрд. долара. Смъртоносните и осакатяващи ефекти ще продължават да се изчисляват.
Преди 28 години за ядрената катастрофа в България се съобщи едва на 1 май. Имам ярък спомен за онзи ден, защото за празника на гости ми бяха състуденти. От личното стопанство / по онова време беше забранена частната собственост в България/ на мама и татко в Тетевен набрахме количества маруля и лук за салата, която хапнахме на обяд. Малко след това бе съобщено по единствената в ония дни Българска национална телевизия за ядрената катастрофа в Чернобил. Заради опасност от радиация  българските поданици бяха посъветвани да избягват употребата на няколко храни, сред които и марулята. Почувствахме се „празнично“ и вдигнахме наздравица за бъдещите последици от случилото се в Чернообил.
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси