Шоколад Шоколад

Намалява производството на какао. Ще свърши ли шоколадът?

Написана от  Събота, 22 Февруари 2020 15:06
Дали ще се стигне до срив в производството на какао заради климатичните промени?

Експерти предупреждават, че тази суровина може да стане рядкост, поради повишаването на температурите в глобален мащаб.
Сценарият за предстоящ спад в производството на какао не е нов, пише германският „Тагесшау”. Още преди пет години учените предупредиха за слаба реколта от какаови зърна от Гана - една от основните държави, в които се отглежда тази суровина. Стигна се до драстичен спад в добива - вместо 1 млн. тона, както беше планирано, фермерите в Гана получиха само 700 000 тона или 30% по-малко от очакваното. Като основна причина беше посочено изменението на климата. Валежите бяха нерегулярни - понякога много обилни, понякога оскъдни, а температурите се повишиха.

Това действа като отрова на чувствителните какаови дървета. Ако вали малко, има по-малко плодове, ако пък вали много, възникват проблеми с вредителите и плесените, заявяват от Института за изследване на какаото в Гана. Ако тази тенденция не бъде прекратена, ще дойде време, когато какаото вече няма да може да се отглежда в Гана.
През 2011 г. ООН предупреди земеделските производители, че ще трябва да се научат да управляват по-устойчиво своите насаждения, в противен случай бъдещето им ще бъде застрашено. Прогнозите не се сбъднаха - цената на какаото, която се повиши до неочаквани нива през 2015 г., отдавна падна.
Сега учените отново бият тревога. Изследвания на Международния център за тропически земеделски култури CIAT предупреждават, че през 2050 г. в Гана и съседния Кот д'Ивоар (Бряг на слоновата кост) почти 90% от сегашните земеделски площи няма да могат да бъдат използвани
Това е сценарий на ужасите за всички любители на шоколада, тъй като двете западноафрикански държави, преди всичко Кот д'Ивоар, произвеждат малко над 60 % от общото количество сурово какао в света. През последните години към производителите на какао се присъединиха Индонезия, Еквадор и Бразилия. Въпреки това драстичният спад в производството в Западна Африка е факт.
Около екватора има идеални метеорологични условия за какаовото дърво - много дъжд, висока влажност и високи температури. Евентуално глобално повишаване на температурата от 1,5 градуса би нарушило сериозно този баланс.
Това не е единствената заплаха за какаовите насаждения. Вирусът CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) е заразил много дървета, особено в Гана, поради което страната ще трябва да намали ангажиментите си по доставка на какао за световния пазар. По официални данни, 16% от всички какаови дървета в Гана са заразени. Реалният брой обаче вероятно е по-висок, тъй като симптомите на заболяването стават видими след една до три години.
Учените се опитват да предотвратят разпространението на болестта върху растенията в Кот д'Ивоар, който със своите 1,6 млн. тона годишно е най-големият производител на какао в света.
На борсите не се забелязва паника. Цената за тон какао е 2371 евро, което е с 27% повече от преди година. През 2015 и 2016 г. цената за тон какао достигна 2770 евро, но подобни скокове в цените на суровини не са рядкост. Това важи особено за какаото, при което, освен колебанията в метеорологичните условия, са важни и други фактори, като запасите и геополитическите рискове.
Дали ще се стигне до срив в производството на какао заради климатичните промени? Глобалното търсене на шоколадови продукти би трябвало да се увеличи в дългосрочен план, успоредно с нарастването броя на населението в света.
Източник:БГНЕС
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси