Десетокласничката Стефани Навущанова от СУ "Нешо Бончев" участва в европейски проект за справяне с психичното здраве

Написана от  Понеделник, 09 Септември 2019 20:53
Десетокласничката Стефани Навущанова е не само отличник в СУ „Нешо Бончев” и в спорта, но и като участник в европейски проекти и инициативи.
Преди ден Стефи се завърна от Айуд – град, разположен в Трансилвания, Румъния, където бе одобрена да участва  в младежки обмен “No name” по програма Еразъм+/ Младежта в действие ( I am you peace global), подкрепена от нейния учител по английски език Силвия Бобекова.
В проекта участваха по 10 души от България, Румъния и Полша. Организацията Design Thinking (училищни психолози, психотерапевти, учители, студенти по медицина и психология) бе домакин и се грижеше за изпълнение на провокативните дейности.
Проектът за младежки обмен "NO NAME" се проведе от 25 август до 7 септември. Основната му цел беше да се повиши осведомеността за значението на психичното здраве и да се обучат 30 младежи от 3 различни държави в рамките на 14 дни относно подходящ начин за справяне с психичното здраве и кибертормоза. 15 от тях бяха от нефункционални семейства, в трудна финансова ситуация, с поне един родител, който е емигрирал да работи, за да може да издържа финансово семейството си, или е лишен от свобода,или отсъства след развод и т.н. Някои от тези деца са обгрижвани от бабите и дядовците си и затова не могат да бъдат подготвени по подходящ начин за съвременните предизвикателства.

Дейностите бяха базирани на неформални образователни дейности: говорещи снимки, дебати, мозъчна атака, жива библиотека, ролеви игри, спортни дейности, театър-лабиринт.
Избраните 30 младежи на възраст от 14 до 18 години обмениха опит и идеи, комуникирайки на английски, и промениха своето виждане за реалния свят.
Вярваме в Стефани Навущанова, че ще сподели наученото сред повече хора и ще ги провокира да бъдат в по-добро психично здраве, независимо от ситуацията, в която животът ги е поставил.
Нека бъдем по-добри и да мислим приоритетно за нашето психично здраве!Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси