Учители от СУ "Нешо Бончев" обменяха опит с колеги във Финландия и Естония по програма "Еразъм+"

Написана от  Вторник, 16 Април 2019 19:38
От 6 до 14 април екип по проект "ТИМ - Технологии и Иновативни Методи" от СУ "Нешо Бончев" - Панагюрище участва в “Най-добри практики в Хелзинки и Талин - Бенчмаркинг”.
 Що е то? Какво се крие зад това?
Своите отговори дават директорът на училището Веска Барова и учителите от различни образователни етапи и различни КОО (културно-образователни области) Силвия Бобекова, Пенка Дюлгярова и Марин Кушлов. Четиримата се завърнаха от Финландия и Естония, които са лидери в образованието. Обучението е включено в Европейския план за развитие на училището с цел повишаване квалификацията на педагогическите специалисти чрез развиване на дигитални, чуждоезикови и комуникативни компетентности. 

Статистиката сочи, че финландската образователна система е номер 1 в света, но в Естония системата работи мааалко по-близко до традиционната и постига по-високи финални резултати. И двете страни имат олимпийски шампиони в доста области, напомнят учителите от СУ „Нешо Бончев”

Къде се крие ключът към успеха?
Доверие- Уважение - Удовлетвореност - По-малко значи повече!
Какво е общото между лидерите в образованието? И в двете страни учебната среда е необичайна, учителите имат свобода и са “капитани” на кораба, родителите изцяло им се доверяват, ученици и учители се учат взаимно,
оценяването е минимизирано, а мотивацията и културата - максимизирани. Спокойствие и удовлетвореност царят сред всички. Училищната политика и управление са максимално подкрепени и финансирани от Правителството.

Участниците посетиха 4 училища ( начални и прогимназиални) в Хелзинки и 3 в Талин.
Дебрийфингът с дискусии за даване на обратна връзка и споделяне на добри практики имаха доста ползотворно влияние върху всяка от 12-те страни, включително Финландия и Естония. Участниците наблюдаваха учебния процес в реални условия, запознаха се с актуални онлайн инструменти Десмос, предприемачество, роботика, 3-Д моделиране, виртуална реалност, визуално програмиране и практическото им приложение в класната стая и извън нея.

Финландия
В Хелзинки в Интернешънъл училище във Вантаа ученици от различни националности и различни класове споделят общи пространства и учат заедно. Заниманията на открито са приоритет в училищната политика.
Професионалната гимназия предлага безгранични възможности за учене чрез правене за хора от различни възрасти и на високо технологично ниво.
В училище “Хавукоски” има симбиоза между трансверсалните компетентности - еко-учебна среда (уроците по прородни науки -на открито), физическа ( 5-7 седмици практика в реална работна среда) и виртуална (ИТ уроците са интегрирани в учебните предмети).
В началното училище няма междучасия, няма стрес, има кътчета за релакс и възможност всеки да бъде близо до собствения си биологичен ритъм. Не на последно място - малките ги учат как да учат, макар и без оценки.

Естония
В 21-во училище в Талин, Роботика, предприемачество, музика, изкуства и английски са направления, за които има широка територия за изяви. Затова не са случайни световните им награди за училище-предприемач и иновации.
В училище “Густав Адолф Грамар” уникалната учебна среда позволява израстването на учениците да стават учители по време на учене, често са взаимозаменяеми, дори платени. Всяко пространство е идейно оформено (многофункционални стълбички, монстър-пиано, стенички, опознавателни и развлекателни кътчета). Отворените пространства сами по себе си възпитават в иновативност.
В руската гимназия дългоочакван е Distance Labour Fay (Дистанционен работен ден) 2 пъти годишно. В стратегията си залагат на нов дигитален модел за интегриране на учебните предмети - взаимно допълване на знанията от различните учебни области.
И в двете страни има “малки” матури след 9. клас. Във Финландия - фински, английски, математика и друг по избор - явяват се само ако искат, оценката служи като обратна връзка за учителите. В Естония явяването на матури по естонски, (руски), английски, математика е задължително. Младите често предпочитат и физика, за да станат петфектните ИТ специалисти. Матурите са в дигитална версия, има задължителни и незадължителни въпроси, няма опция за преписване. След 12. клас държавните зрелостни изпити по фински, респ. естонски, английски и математика са задължителни. Имат право и на 1-2 допълнителни матури по желание.
Култура на народа и култура на поведение
И двете страни имат утвърдено място в културата на Европа - доверие, респект, грижа към човека, природата и отговорност към обществото. Хелзинки и Талин са “Смарт” градове - машините са изместили хората. В магазините почти няма работещи каси - чекираш си покупките сам и плащаш с карта; на гарите няма служители; библиотеката се обслужва от роботчета и интерактивни монитори; билетите, купени от машина, са на половин цена, а ако билетът е в мобилното устройство - цената е още по-ниска.
И още доста други дигитални изненади се крият зад всеки ъгъл, споделят четиримата учители от СУ "Нешо Бончев".

ТИМ е отворен за споделяне на добри практики и предоставяне на технологични обучения за учители от всички образователни етапи с цел повишаване квалификацията и развиване на 4К умения в класната стая.
Стойността на проекта по програма Еразъм+ е 29 524 евро и изпълнението му продължава до 30 септември 2019.
По него учителите от СУ „Нешо Бончев” се включват в разнородни иновативни дейности.
СНИМКИТЕ са представени от г-жа Силвия Бобекова
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси