Осем панагюрчета няма да забравят прекрасните преживявания на международен езиков лагер в Словакия

Написана от  Четвъртък, 13 Септември 2018 14:20
„Кандидатстваш, плащаш, учиш и искаш да не свършва!“ Това заявиха осемте панагюрчета на възраст между 13 и17 години, които преди дни се завърнаха от международен лагер Интернешънъл вилидж в Словакия.
Да кандидатстваш и да бъдеш одобрен не е особено лесно, да стигнеш до крайната дестинация също изисква силна воля и търпение, но там забравяш за всички трудности и остават запечатани само супер миговете, разказаха  учениците.

Те бяха част от д
вадесет и шестте деца от България (Панагюрище, Враца, София, Пловдив), които от 2 до 9 септември участваха в международен лагер в Стара Любовня, Словакия. Ръководители на българската група бяха г-жа Силвия Бобекова, старши учител по английски език в СУ „Нешо Бончев“, и Калина Николова.
Кандидатстването за лагера е преминало през три етапа. Първият е бил през март, когато учениците са подали своите кандидатури (мотивация, ниво на владеене на английски език, хобита и интереси). За втори етап е трябвало да изготвят филмче, представящо България, Панагюрище и самите участници, и накрая да презентират България.
Ето какво споделиха ръководителите и учениците: "Децата бяха настанени в огромен хотел в красивите високи Татри, в стаи по двойки с дете от друга националност на почти същата възраст и със сходни интереси. На това издание на лагера имаше групи от Чехия, Латвия, Румъния, Португалия и България. Главният организатор Роман е от Полша, а супер учителите Джорди и Клои бяха от Англия, Луис от Австралия, Джеф от Америка, Томас от Ирландия. Всички имаха сутрешни два-три часа за комуникативни дейности, незабравими следобедни уъркшопове по интереси (всеки се записва в групата, която е привлекателна за него) и вечерни предизвикателства (Вкуси от моята страна „Taste my country“, Дженга, странни филми, паник-партита, караоке, състезания, проверяващи знанията за всяка от участващите държави). По-атрактивните работни срещи бяха приготвяне на суши, трекинг в Татрите, спортни дейности (бейзбол, ръгби, волейбол, футбол, плуване, хвани флагчето, танци), изработване на гривни, прически, гримове, арт срещи, сглобяване на лего".
Учениците разказват, че това място е невъзможно да бъде забравено, защото отвсякъде е лъхало позитивна енергия, било е пълно с прекрасни и изумителни хора, всички учители са били слънчеви и с огромни сърца. Незабравими ще останат посещението до Краков в Полша и Будапеща вУнгария, както и Нествил  - дестилерия, шоколадова фабрика, замък и музей на открито.
 
На Taste my country българската група ароматизирала цялата конферентна зала с розова вода и всички се впечатлили от българската маса. На нея имало разнообразие от розови продукти, магнити с български шевици, тахан-халвички, панагюрска луканка, лютеница, лукчета.

Десетки чужденци пожелали за спомен мускалчета с розова вода, осигурени от розоварната в гр.Стрелча.

А емоциите край лагерния огън на финала стоплили още по-силно сърцата на всички в студените Татри. Учителите, свирещи на китара, укулеле и дейрета, и пеели заедно с юношите и девойките топ песни на английски. 
Невероятно, неповторимо, незабравимо! Това е обобщението на българските участници в международни езиков лагер. 
Оценете
(4 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси