ДЗИ ДЗИ dimchod.com

За шеста година матури за зрелостниците

Написана от  Петък, 12 Април 2013 15:24
Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) се провеждат от 2008 г., т.е. това е шестата година на провеждането им и единадесетата поредна сесия.
Задължителните ДЗИ са два - по български език и литература и по учебен предмет по избор от предметите математика, чужд език (АЕ, ИЕ, ИтЕ, НЕ, РЕ, ФЕ), философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.
Датите за провеждане на държавните зрелостни изпити, публикувани на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката са 21 май 2013 г. по Български език и литература и 23 май 2013 г. - втори задължителен ДЗИ. Зрелостниците по свое желание могат да положат и допълнителни ДЗИ по учебен предмет по избор.
Изпитите отново ще са писмени и анонимни, ще продължат 4 астрономически часа и ще са въз основа на учебното съдържание. Формата е тест (въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, създаване на текст (БЕЛ, чужд език, история, география, философия) или решаване на задача (математика), а оценяването на база от максимален брой от 100 точки.
Броят на подалите заявление за ДЗИ по БЕЛ е 62 012. Броят на подалите заявление за полагане на втори задължителен ДЗИ – 63 843, броят на подалите заявление за полагане на ДЗИ по желание – 523. Най-голям интерес традиционно има към география и икономика – 20 259 зрелостници, биология и здравно образование – 13 649 зрелостници и английски език – 11925 зрелостници. Най-малко желаещи има за полагане на изпит по италиански език – 117 зрелостници.
Немалко от родните университети приемат кандидат студентите именно с оценки от матурите. Във водещи световни висши учебни заведения това също е практика.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси