Международни изследвания през новата учебна година ще проверяват наши ученици Архив oshtepan.com

Международни изследвания през новата учебна година ще проверяват наши ученици

Написана от  Вторник, 01 Септември 2015 10:21
Наред с редовните национални външни оценявания след 4-ти и 7-и клас и матурите след 12-и клас, родните ученици ще трябва да се подготвят за още две международни изследвания през следващата учебна година.
И двете проучвания - PIRLS и ISSC - се очакват през пролетта на 2016 г.
PIRLS е сред най-авторитетните изследвания в света, което мери уменията за четене на четвъртокласниците. То измерва способностите на децата да разбират съдържанието на различни текстове и да извличат и използват прочетената информация. От 2001 г. се провежда на всеки пет години, като догодина България ще участва в него за четвърти пореден път, заедно с около 60 страни от целия свят. Следващото изследване е планирано за пролетта на 2016 г. с около 4800 ученици от 150 български училища. Международният доклад от проучването ще бъде публикуван в края на 2017 година.
В другото изследване - ISSC, което проучва по какъв начин младите хора се подготвят за ролята си на граждани, ще трябва да се включат учениците от 8-и клас и техните учители. То се осъществява от Международната асоциация за оценяване на образователните постижения (IEA). Целта му е да предостави данни за познанията и уменията на учениците по теми, свързани с гражданското образование, както и за отношението им към гражданството и гражданската проблематика. За първи път страната ни участва в ICCS през 2009 г., когато в изследването се включиха 3500 ученици и 2500 учители от 157 училища. За това изследване все още няма насрочена дата, но се знае, че ще е през пролетта.
През учебната 2014/2015 година се проведе изследването PISA, измерващо функционалната грамотност на 15-годишните (9-и клас) в областта на четенето, математиката и природните науки, чиито резултати ще бъдат публикувани официално в края на 2016 година. Тогава ще са ясни и уменията на 4-класниците ни по математика и природни науки, тествани също тази година с изследването TIMSS.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси