Иван Митовски. Иван Митовски. oshtepan.com

Иван Митовски: Ученето има смисъл, когато е емоционално обвързано и разбираемо

Написана от  Неделя, 28 Юни 2015 09:31
Децата обичат историята, но много зависи от подхода на учителя.
Ако темите не са поднесени разбираемо, достъпно, нагледно, занимателно, интересно, с емоционална обвързаност и житейски примери, за децата ученето няма смисъл. Това споделя Учителят на годината на община Панагюрище в прогимназиална степен Иван Митовски. По-малките трябва да бъдат убеждавани в значимостта на това, което се случва в час, при по-големите нещата са ясни, допълва учителят в СОУ „Нешо Бончев”.
Иван Митовски завършва „История и география” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 1992 година. Не започва да преподава веднага, защото десетина години работи в Гърция. За избора на учителската професия му помагат сестра му, която е начален учител и приятелят му Йордан Йотов, с който бягали навремето заедно. Спортът като цяло и леката атлетика в частност са важна част от живота на бончевския преподавател. Освен в състезания на традиционния маратон, има участия и супермаратони от 100км, като личното му време е 8 часа и 36 минути. През последните години участва в обиколката на яз. Батак, организирана от ротарианците в Пазарджишко, предстои му участие в държавния шампионат на лекоатлетите ветерани в Пловдив. Като такъв печели и няколко медала, и купи докато е в южната ни съседка.
Да поощрява и стимулира децата към физическа активност е една от целите на Митовски – в началото на миналата учебна година след няколкомесечни усилия, в двора на СОУ „Нешо Бончев” откриват площадка за т.нар. уличен стрийт фитнес. Подтикнат е първоначално от учениците си, а впоследствие се запалва да довърши идеята. Според него премахнатите с годините спортна гимнастика, отборни игри, строева подготовка са отнели дисциплината и силата на децата, които нямат достатъчно форми за поддържане на прилична физическа годност.
За учебната програма по история признава, че е тежка, особено като се погледне сумарно на всички предмети, които се изучават. Но допълва – направена е така, че да се дава възможност и най-добрите, и амбициозни ученици да се развиват, защото при усредняване, те биха се справяли без усилие и това ще ги лиши от материал за надграждане. Самият г-н Митовски може да се похвали с ученици, за които историята е приоритет и дори призвание – един от петокласниците, на които преподава често му представя по собствено желание доклади за исторически личности и събития, негова ученичка се представя отлично на областния кръг от олимпиадата, печелейки първо място, като цяло негови възпитаници в последните години имат постижения в различни състезания. Посочва поименно – Мариела Джунова, Християна Кокотанекова, Магдалина Узунова, Яна Кушлова, подчертавайки, че през последните 4 години няма областен кръг по история, в който поне двама негови ученици да не са се класирали сред първите трима най-добри в Пазарджишко. Но за това помага и неговата цел – да направи учебния процес лесен, достъпен и приятен за децата.
В момента г-н Митовски преподава на петите класове по история и цивилизация, а на учениците от 9 до 12 клас т.нар. обществени науки – психология и логика, философия, етика и право. Честит съм да уча все хубави класове, анализира с удовлетворение бончевският преподавател.
Йогата е сред заниманията на г-н Митовски в свободното му време. Споделя, че още от тийнейджърските си години четял и изучавал специализирана литература, а от година и половина с група ентусиасти всяка седмица се събират за да практикуват източната система от физически, умствени и духовни упражнения организирано.
От училищното ръководство на СОУ „Нешо Бончев” споделят: „Г-н Митовски е уважаван от всички учители и служители в училището за своето позитивно отношение и отзивчивост. Не малко усилия е вложил в реконструкцията и обновяването на материално-техническата база на училището при извършване на текущи ремонтни дейности. Г-н Митовски съумява да привлече учениците като активни участници в образователния процес, създава мотивация за учене и формира потребност от самостоятелно търсене на нови знания, а това е била, е и ще бъде една от най-важните роли на учителя във всички времена.”

Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси