Емблемата на УНСС и СУ "Св.Климент Охридски" Емблемата на УНСС и СУ "Св.Климент Охридски" oshtepan.com

Повечето ВУЗ-ове запазват таксите,само 8 ще искат повече пари

Написана от  Понеделник, 21 Април 2014 11:34
За следващата учебна година едни от най-сериозните ВУЗ-ове няма за променят таксите си, става ясно от проект за постановление на Министерски съвет,
качен на страницата на МОН. Ако постановлението бъде прието, семестриалните такси в държавните университети ще се движат между 115 и 1450 лева. Само 8 са ВУЗ-овете, които ще искат повече пари от студентите си наесен.
Софийски университет "Св. Климент Охридски" няма да променя таксите си. Най-малко ще плащат бъдещите висшисти, които следват задочно туризъм, администрация, икономика – 115 лева на година. От 340 до 500 лева варират таксите в социалните и филологическите специалности, а медиците ще внасят по 925 лева. Без промяна е и заплащането за полагане на кандидатстудентски изпит – 30 лева.
По 50 лева за първи изпит и по 30 лева за всеки следващ ще дават кандидатите да учат в УНСС. Студентите в Икономическия университет ще плащат същите такси като тазгодишните. Те ще варират между 462 и 670 лева в зависимост от формата на преподаване и направлението.
Между 150 и 650 лева ще са таксите в Технически университет в столицата, като най-скъпи са редовните магистърски програми, а най-евтино излиза следването на бакалаврите, които са задочници. Медицина, стоматология и фармация са направленията, които държат едни от най-високите такси. Между 900 и 950 лева излиза следването на бъдещи доктори. Нито един от медицинските университети в страната обаче не е увеличил таксите за българите.
В Националната художествена академия са определени 970 лева за годишна такси на младите творци, а в Националната спортна академия – от 350 до 840 лева. Най-скъпо без съмнение е образованието в НАТФИЗ. Специалностите в областта на актьорското майсторство и режисурата ще се плащат както тази учебна година - по 1450 лева.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси