Какви са методите за разкриване на престъпления, научиха гимназисти от СУ "Нешо Бончев" СНИМКИ: Павлина Вайсилова

Какви са методите за разкриване на престъпления, научиха гимназисти от СУ "Нешо Бончев"

Написана от  Четвъртък, 02 Декември 2021 20:21
Днес в Районен съд - Панагюрище се проведе едно от занятията по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.
През учебната 2021/2022 година участници в програмата са Районен съд-Панагюрище и СУ „Нешо Бончев" Темата на днешното обучение бе "Оглед на местопроизшествие. Изземване на следи от местопрестъпление. Разпознаване на лица и предмети като способ за доказване". В ролята на обучители бяха инспектор Стефан Бобеков от НТБЛ в група "Криминална полиция" в РУ-Панагюрище, старши инспектор Павлин Караколев, началник-група "Охранителна полиция" в РУ-Панагюрище,
главен инспектор Васил Семерджиев, началник-сектор на НТЕЛ към Областна дирекция на МВР-Пазарджик, и Иво Палешников, служител в сектор "НТЕЛ" в ОДМВР-Пазарджик.
Обучаеми бяха гимназисти от СУ "Нешо Бончев".Разиграна беше симулация на процесуално-следствени действия при сигнал за извършена кражба на пръстен. Инспектор Бобеков показа на учениците как се снемат следи с желатиново фолио, обясни им какво е веществено доказателство и какъв е алгоритъмът на разкриване на дадено престъпление.

След това се намесиха главен инспектор Семерджиев и г-н Палешников, който изготви фоторобот на крадеца по данни на очевидци, които бяха ученици от СУ "Нешо Бончев". Оказа се, че заловеното лице и фотороботът имат съвпадение на 80%. 
Демонстрирана бе ролята на афис-системата, в която бяха сравнени всички следи отпреди и така се стигна до името на заподозрения. Лицето бе открито и "закопчано".
  
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси