Рибарници Звъничево и розов пеликан. Рибарници Звъничево и розов пеликан. bspb.org; сн. вдясно - naturephotos.eu

Топлото време гони зимуващите птици на север

Написана от  Четвъртък, 23 Януари 2014 08:55
Значително по-малък брой водолюбиви птици са наблюдавани във влажните зони на област Пазарджик от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на 38-то им преброяване.
Почти пролетните температури са принудили зимуващите у нас птици да се изнесат на север, е констатацията им. От 17 до 19 януари са обходени най-значимите влажни зони в област Пазарджик: язовир „Тополница”, рибарниците край с.Звъничево, водоемите край ВЕЦ „Алеко”, поречията на реките Марица и Тополница. Представители от видовете голям корморан, сива и бяла чапла, зеленоглава патица, малък гмурец, лиска са наблюдавани във всички влажни зони. Изненада били трите розови пеликана в рибарниците край Звъничево, където е наблюдавано най-голямото видово разнообразие и брой зимуващи водолюбиви птици – 97 лиски, 27 сиви чапли, 31 малки корморана, 10 големи корморана, 2 бели чапли и 1 мишелов. Топлото време е пропъдило и обичайната популация на зимуващите тук лебеди. Тази година във водоемите на ВЕЦ „Алеко” немите лебеди са били само 2, а в рибарниците край Бошуля - 3.
Среднозимното преброяване е официално приета методика за мониторинг в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР), уточняват от РИОСВ. Резултатите трябва да покажат разпространението и промените в числеността и видовия състав на зимуващите у нас птици, състоянието на влажните зони, където се срещат и заплахите за популациите. Анализът на данните ще определи приоритетните действия за опазване на видовете и местата за зимуване.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси