Само в 38 общини учениците се справят по-добре с математиката, отколкото с БЕЛ. Панагюрската община не е сред тях СНИМКR: pixabay и архив на oshtepan.com

Само в 38 общини учениците се справят по-добре с математиката, отколкото с БЕЛ. Панагюрската община не е сред тях

Написана от  Събота, 17 Юли 2021 16:43
Различията в резултатите по общини при оценяването по български език и математика след 10 клас
анализират от Института по пазарна икономика в инициативата265 истории за икономика Оттам уточняват, че общинските данни са агрегирани въз основа на публикуваните в портала за отворени данни средни стойности на ниво училище. Средният брой точки на ниво община съответно е равен на средния резултат на училищата в нея, претеглен с броя на явилите се ученици на двата изпита. Трябва да се има предвид, че колкото по-малък е броят явили се ученици, толкова е по-голяма вероятността средният резултат в конкретна община да е по-висок и тя да се нареди сред водещите по успех.
През 2021 г. на челните места в класацията по български език и литература се нареждат учениците от Смолянската община Неделино с 61 точки от възможни 100. Високи резултати постигат в Челопеч и Рудозем (по 58 точки), следвани от Божурище (55) и Столична община и Смолян (по средно 54 точки).  Средната за страната стойност са 45 точки.
Неделино оглавява класацията и на изпита по математика с 68 точки, следвана от Баните (61 точки) и Рудозем (56 точки). Челната петица се допълва от Борино и Елхово с по 54 точки. Интересно е да се отбележи, че на предните места в подреждането са най-вече относително малки общини, като столицата и Варна излизат чак на 35-то място с 33 точки,  а Пловдив е с едва 29.
От ИПИ обясняват, че една от двете ясни тенденции е голямата разлика между постиженията на учениците по БЕЛ и математика. Броят на общините, в които средният брой точки по математика е по-висок от този по БЕЛ е едва 38, и всички са в групата на малките. В други 32 общини разликата в резултата е над 20 точки в полза на БЕЛ.
В Панагюрска община, където има само 2 училища с ученици до 12 клас, съответно десетокласниците са държали матури, средният брой точки по български език и литература е 42,5 от общо 100, а по математика едва 20, сочат данните.
В община Велинград средният бро точки на матурата по БЕЛ е 41,5, а по математика 32,6. По-добър е резултатът по математика и в община Стрелча, където има само едно средно училище. Там среднит брой точки по БЕЛ е 31,3, а по математика 43,4.
Трябва да се има предвид и че при математиката разликите между отделните училища също са по-значителни, като най-високи резултати обичайно получават специализираните училища в големите градове.
Въпреки че е възможно част от обяснението на голямата разлика да е в трудността на самото оценявания по двата предмета, неизбежно затварянето на ножицата минава през поставяне на по-голям фокус върху обучението по математика (чрез повече часове, подготовка на учители, извънкласни дейности, и ако е необходимо, ремонт на програмите), смятат анализаторите от ИПИ.

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси