Бедността е сред основните причини за нежеланието и/или невъзможността за учене при напусналите училище деца и юноши

Написана от  Вторник, 04 Май 2021 20:13
Националният статистически институт (НСИ) публикува данните за образованието през учебната 2020/2021 г.
 В предучилищното образование децата са намалели спрямо предишната учебна година (от 218 до 216 хиляди или с 1%) както заради демографските процеси в страната, така и заради намаляване обхвата на записване – за учебната година записаните са 78,1% (с 0,6 пр. п. по-малко), пише Институтът за пазарна икономика.
В общото образование също се наблюдава намаляване на учащите, вследствие намаляване броя на населението във възрастовата група. Намаляват и напусналите училище.
През учебната година 13 хиляди ученици са напуснали общообразователните училища. Броят на напусналите поради заминаване в чужбина и по семейни причини е най-висок, но и броят на напусналите поради нежелание да учат остава над 10% от напусналите или хиляда и четиристотин ученици. Индикаторите за бедност и социално включване подсказват, че бедността е сред основните причини за нежеланието и/или невъзможността за ученеДанните за 2020 г. (коментирани по-подробно тук) сочат, че делът на децата (на възраст между 1 и 15 години) с материални лишения е 38,5%, а според етническата принадлежност най-високи са стойностите при ромската общност – 77,8%. През 2020 г. 11,6% от децата нямат подходящо място за учене или писане на домашни (54,3% при ромите), 21,4% нямат достъп до книги, които са подходящи за възрастта (82,3% при ромите), а 24,6% нямат поне два чифта обувки (64,2% при ромите).  Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси