Нов тип матури след IV, VII и X клас от учебната 2022-2023 година

Написана от  Четвъртък, 25 Юни 2020 20:00
 
Обновена на 28 юни
Повече часове по математика в 5 и 6 клас и по география в 6 клас
предвижда Министерството на образованието и науката. В предложените промени е заложено в oбyчeниeтo пo пpиpoдни нayĸи да oтпaднaт тepмини, ĸoитo ycлoжнявaт yчeбнoтo cъдъpжaниe, и да бъдт намалени часовете по чуждоезиково обучение.
Предлага се и нов предмет – „Дигитални технологии и креативност“, който да обединява ИТ и компютърно моделиране“, Новият предмет за седмокласниците ще бъде въведен през учебната 2023/2024 година, а за петокласниците и шестокласниците през 2021/2022 и 2021/2023 година.
Днешното поколение деца ще живеe в ера на дигитални трансформации. Професиите на бъдещето ще изискват комплексни знания и умения, свързани с взаимодействие с изкуствен интелект. Дигиталната креативност също ще е необходима. За да успеят в живота, децата трябва да са подготвени за идващите десетилетияТова каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция за предложени промени в нормативната уредба на организацията на учебния процес в системата на образованието, формата на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване.

Обсъжда се и въвеждането на нов тип матури след IV, VII и X клас, които няма да са само по български език и математика, а ще са интегрирани. Необходимо е да стимулираме учениците да развиват по-комплексни знания и умения. Основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. В националното външно оценяване трябва да се включат и природните и обществените науки. Учениците се мотивират трудно да учат задълбочено в областта на природните науки. Това се вижда от оценките и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова тестовете пo бългapcĸи ще могат да се съчетават с oбщecтвeните нayĸи, а по мaтeмaтиĸa с пpиpoдни нayĸи, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев. по повод предвижданите промени. Новите тестове за НВО след IV, VII и X клас се предлага да бъдат въведени през учебната 2022-2023 година.
В интервю по БНР на 28 юни зам.-министърът на оразованието Таня Михайлова коментира:
Предлагаме възможността външното оценяване да проверява интегрирано компетентностите на учениците. Упреците винаги са били, че сега форматът на изпита е матрица, която изисква само репродуктивно знание. Основната цел, която поставяме, е типовете задачи да показват и уменията, придобити в училище, не само знанието... Трябва да има знания по всички предмети, защото са необходими за реализацията в живота“... Не се учат предмети сами за себе си. За да можеш да се справиш с физиката, трябва да имаш добрите умения, придобити в часовете по математика... Децата ни трябва да имат ключови компетентности, които са важни за живота и които се придобиват не само в часовете по български език и литература и по математика. 
Според зам.-министър Михайлова новият формат на изпит ще проверява и междупредметната връзка.
МОН предлага промени и в скалата за оценяване за държавните зрелостни изпити. За да преминат успешно изпитите, зрелостниците ще трябва да покриват минимум 30 % от максималния брой точки на изпита. Предвижда се, това да стане от учебната 2022-2023 година.


 

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси