ДЗИ и НВО след 4, 7 и 10 клас ще бъдат изместени с няколко дни

Написана от  Четвъртък, 02 Април 2020 09:06
 
При сценарий извънредното положение в страната да бъде удължено до 13 май, Държавните зрелостни изпити ще бъдат изместени
с 10-ина дни и ще са 30 май и 1 юни, съобщи тази сутрин на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 
Първият задължителен държавен зрелостен изпит в XII клас по български език и литература трябваше да е на 20 май, а вторият задължителен държавен изпит, който е по предмет по избор от учениците, беше планиран за 22 май. Според графика на учебната 2019/2020 година учениците в XII клас трябваше да учат до 14 май.
Ако извънредното положение бъде удължено с още един месец, Националното външно оценяване след VII клас ще бъде отложено за 13 и 15 юни. То бе планирано за 9 и 11 юни.
Няма пречка да не се проведе НВО след 4, 7 и 10 клас, то е необходимо в настоящите условия, изтъкна министърът и обясни, че нито едно дете няма да отпадне дори да получи слаба оценка. Чрез НВО се  получава обратна връзка и целта е учениците да се научат да мислят, а не да наизустяват. Ако едно дете е чело системно през годината, то ще е добре подготвено, каза министърът и за пореден път подчерта, че материалът за НВО ще бъде редуциран.
Предвижда се НВО за четвърти клас да е на 29 и 30 май вместо на 27 и 28 май.
Учебната година ще приключи на 27 юни.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси