Учебен час в СУ "Св.Св.Кирил и Методий" в Стрелча и подписване на споразумението от двамата министри Учебен час в СУ "Св.Св.Кирил и Методий" в Стрелча и подписване на споразумението от двамата министри СНИМКИ: Павлина Вайсилова и сайт на МОН

Учебни часове ще могат да се провеждат и в библиотеките. Учредява се награда "Библиотечна образователна дейност"

Написана от  Понеделник, 03 Февруари 2020 18:11
Освен в музеите и художествените галерии учебни занятия ще могат да се провеждат и в библиотеките.
Това предвижда третото споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата. То бе подписано от министрите Красимир Вълчев и Боил Банов в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на 22 януари.
Комуникативните умения се формират с четене и дори самото посещение в библиотека може да променя отношението към четенето, към знанието, смята министър Вълчев. За него библиотеката не е само източник на информация, а място, където едно дете да се научи да търси, да извлича информация и да формира комуникативни умения. По думите му целта на споразуменията е да  се създаде активна мрежа от споделени ресурси, които да се ползват от всички ученици, за да се покаже значението на културните институции.

През изминалата година е финансирано посещението на около 7000 деца в различни културни институции и постановки. "Тази година ще разширим програмата, като добавим и библиотеките“, каза  министър Вълчев.
Новото Споразумение цели насърчаване на четенето и повишаване на грамотността, формиране на умения за търсене и ползване на информация у децата и учениците, изграждане на навици за непрекъснато самообразование. Чрез организирани посещения в библиотеките в страната като част от обучението по задължителната програма, както и по време на провеждането на заниманията по интереси, на базата на предложените културно-образователни инициативи, програми и проекти ще се изгражда отношение към културата като цяло и ще се придобиват по-задълбочени познания в областта на литературното наследство и съвременната литература. 
В Споразумението са заложени още допълнителна квалификация за библиотекарите в обществените и в училищните библиотеки, ангажирани с реализацията на културно-образователните инициативи, организиране на съвместни тематични срещи на учители и библиотекари с цел обсъждане на възможности за обучение, консултации, неформално общуване, подготовка и провеждане на доброволчески инициативи за ученици в библиотечна среда.
Учредява се и награда „ Библиотечна образователна дейност“, която ще се връчва ежегодно на библиотека, на библиотекар, на училище и на учител.
Обогатяването и модернизирането на образователната среда, както и партньорството с различни културни институции цели повишаване качеството на училищното образование чрез създаване на среда за активно учене в културно-исторически и природни пространства. Двете министерства ще продължат да си сътрудничат за осъществяване на инициативи, програми и проекти за разширяване на интереса на децата и учениците към литературното наследство, българската идентичност, култура и традиции.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси