Родители искат промяна на формата за НВО по математика СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Родители искат промяна на формата за НВО по математика

Написана от  Сряда, 22 Януари 2020 18:34
Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното външно оценяване (НВО) по математика за седми клас.
В онлайн петиция до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев те п редлагат сливане на двете части и алтернативен вариант - намаляване броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита, съобщи БТА.
Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на две части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути. Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Това предпоставя тяхното ощетяване, защото не отчита когнитивните им и психологически особености и намалява прецизността при оценяването на познанията, се заявява в петицията.
 Според родителите недостатъчното време за преглед или поправка ще представи добре предимно по-бързите и приспособими ученици, за сметка на тези, които, макар и с достатъчно знания, работят по-бавно. Не намираме разумни аргументи за настоящото разпределение на задачите по математика в два модула, заявяват те и предлагат двете чаасти да бъдат слети още за настоящата учебна година. По този наин, според тях, ще има справедливо равнопоставяне двете категории на оценяване -  на знанието и  на умението.  Родителите предлагат и алтернативен вариант за промяна - намаляване броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задачи с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задачи с нарастваща сложност във втора част за 90 минути).
Според тях по този начин ще бъдат постигнати максимално целите на НВО, съгласно наредбата от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците. В сегашния формат на НВО по математика оценката на знанието е на заден план, а по-голяма тежест се дава на бързината и представянето, смятат организаторите на петицията.
Според родителите, инициирали петицията, предложените два варианта за промяна на изпитния формат по математика ще осигурят на учениците достатъчно време за обмисляне, решаване и проверка на задачите, а това ще им даде възможност да покажат в максимална степен знанията си.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси