За първи път десетокласниците ще се явяват на НВО по БЕЛ и математика

Написана от  Вторник, 07 Януари 2020 11:53
 
За първи път тази години на учениците от Х клас им предстои национално външно оценяване по подобие на това, което са минали в VII клас.
То отново ще е по български език и литература и по математика.
По новия учебен закон са и четвъртокласниците, които учат по нови учебни програми и учебници.
Според новия училищен закон учениците трябва да се явят на национално външно оценяване, за да се измерят постигнатите от обучението им резултати в края на всеки образователен етап: начален етап (IV клас), основен (VIIклас), първи гимназиален (Xклас ), а след завършване на втори гимназиален (XIIклас) на ДЗИ.
По тази причина всички десетокласници подлежат на изпити, независимо дали смятат да продължат, или да приключат образованието си. Оценките от НВО в края на Х клас в случай на преместване в друго училище или паралелка няма да имат значение. Те обаче ще се вписват в удостоверенията за завършен първи гимназиален етап.
Ако десетокласниците желаят да се преместят в друго училище или паралелка, трябва да проучат свободните места. При преместването ще е важно не какво е училището, а какъв е рамковият учебен план, въз основа на който е осъществено образованието  в 8,9 и 10 клас. От него ще зависи дали ще има и какви ще са приравнителните изпити, които трябва да държат учениците. Дали ще има приравнителене изпит по чужд език, зависи от това как е изучаван в двете училища - интензивно, разширено, неинтензивно или неразширено. Ако и в двете училища изучаването му е било по един и същи план, приравнителен изпит няма да се полага. 
За тези, които желаят да сменят професионалното си направление, ДЗИ по професия за I степен на професионална квалификация ще е през юни.
Младежите имат право да приключат образованието си в края на първи гимназиален етап, но това е нежелателно. От МОН не очакват много ученици да сменят училището си след Х клас.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси