Представители на СУ „Н.Бончев” бяха на гости в НПГПТО „М.В. Ломоносов”, гр. София, по Национална програма „Иновации в действие”

Написана от  Понеделник, 18 Ноември 2019 20:02
Милка ПИСКОВА,
главен учител в СУ „Нешо Бончев”
На 13, 14 и 15 ноември учители и ученици от СУ „Нешо Бончев” посетихме НПГПТО „М.В. Ломоносов” по Национална програма „Иновации в действие”.
По време на посещението обменихме идеи и опит, запознахме се с учебния процес в професионална гимназия, което за нас беше много интересно, и планирахме посещението на екип от учители и ученици в нашето училище. Директорът, инж. Мая Павлова, ни посрещна много радушно, като ни запозна със специалностите в професионалната гимназия - Компютърна техника и технологии, Кино техника, Аудио и Видео системи, Измервателна и организационна техника, Лазерна и Оптична техника, Медицинска техника, Oчна оптика.
Училището съществува от 1948г. и е единственото в страната ни по фина механика и оптика. Преимуществото на Професионалната гимназия е фактът, че членува към Асоциацията на европейските университети, училище и колежи по оптика и оптометрия. Сътрудничи си с Български оптически съюз, Националната асоциация на българските оптометристи и оптици, Занаятчийска камара, Българско национално радио, Българска национална телевизия и други професионални организации и фирми.
Професионалната гимназия разполага с две бази. В База 1 са разположени кабинетите, в които се провежда обучението по общообразователна подготовка, а в База 2 са разположени кабинетите и лабораториите по специалностите и студийният комплекс и киносалон, където се провежда учебната практика на учениците. При посещението ни в База 2 г-жа Цветкова, заместник- директор, ни разведе из лабораториите по оптична техника и измервателни уреди. Имахме възможност за кратко време да станем свидетели на практическите занимания.
Гордост за Гимназията е новият киносалон, който разполага с 60 места и телевизионното студио. С историята на професионалната гимназия бяхме запознати чрез филм, създаден от учители и ученици. Г-жа Барова и учениците ни бяха интервюирани в студиото на Младежка медия „Ломоносов”. Медията има новинарска емисия, рубрика за култура, предавания, свързани с важни годишнини на страната ни, създава филми за ученическия живот. Всичко това се прави от ученици, а учителите само подпомагат процеса. Много от възпитаниците на Гимназията искат да работят в Младежка медия „Ломоносов“. Репортер, фотограф и оператор от Медията ни придружаваха през цялото време на посещението ни. На фестивала за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ екипът на НПГПТО „М. В. Ломоносов“ често печели награди.
По време на гостуването посетихме и два урока - по биология и ЗО и по история на изкуството и културология. В часа по биология и ЗО се запознахме с възможностите за работа с интерактивна дъска и различни платформи, подпомагащи процеса на учене.
Иновацията, с която училището фигурира в списъка на иновативните училища, е нов предмет - история на изкуството и културология. Предметът за първи път е въведен по-миналата учебна година на мястото на предметите музика и изобразително изкуство. Изучава се в 36 часа годишно. Учебното съдържание на предмета включва знания за обществото, културата и развитието на изкуството от първобитното общество до нашето съвремие. Г-жа Драгиева представи урок в Х кл. за изкуството на импресионизма и експресионизма. На края на часа учениците показаха практически умения за работа с различни материали върху шедьоври на изкуството.
В дните на пребиваването си на територията на столичния град нашият екип обогати своята програма, посещавайки исторически и културни забележителности. Разбира се, не пропуснахме да направим обиколка и на магазините.  
Партньорството между двете училища продължава с гостуване на осемчленен екип от НПГПТО в СУ „Нешо Бончев“ от 20 до 22.11.2019г. Взаимните посещения се финансират от НП „Иновации в действие“.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси